Категорія
Новини
Дата

Обмежена ліцензія для ритейлу та пошти. Forbes дізнався про плани НБУ полегшити надання банківських послуг у регіонах

2 хв читання

Національний банк України розробляє концепцією «оператора фінансової інклюзії» та планує ввести до банківського законодавства поняття обмеженої банківської ліцензії. Про це Forbes розповів голова НБУ Андрій Пишний. Таку ліцензію зможуть отримати компанії чи банки, зацікавлені у наданні банківських послуг у невеликих населених пунктах чи прифронтових регіонах. Вимоги до таких «банків» будуть менш жорсткими, а можливості з надання послуг – обмеженими.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Проєкт закону про створення «оператора фінансової інклюзії» знаходиться на стадії розробки, розповів Пишний. 
  • «Ми обговорюємо із міжнародними партнерами створення комплексних передумов для розвитку фінансової інклюзії в Україні. У першу чергу йдеться про прифронтові чи деокуповані території», – зазначив голова НБУ.
  • Йдеться про залучення поштових операторів, ритейлу та інших бізнесів, що мають компетенцію обслуговування «останньої милі» (У логістиці – рішення проблеми доставки товарів окремим кінцевим споживачам, що проживають у різних місцях, – Forbes), уточнив голова НБУ.
  • Голова НБУ зазначив Forbes, що поки не готовий розкривати деталі про формат роботи «операторів фінінклюзії». Отримавши відповідну банківську ліцензію, компанії чи, ймовірно, банки зможуть надавати банківські послуги у відповідних регіонах за послаблених вимог, порівняно з тими, що Нацбанк висуває до діючих зараз банків. Разом з тим, їхня діяльність буде обмежена.
  • Зараз за підтримки Світового банку НБУ розпочав оцінку регіонів, щодо доступності банківських послуг, додав Пишний.
  • Необхідні складові для запуску проєкту Пишний розраховує отримати до кінця 2024 року.

Ключова цитата

«В деяких регіонах класичне банківське відділення, зважаючи на стандартні вимоги до нього, буде безнадійно нерентабельним, – каже Пишний. – Тому, на нашу думку, диференціація вимог в залежності від регіону, або ж поява нового типу фінустанов з обмеженою ліцензією, має сенс».

Контекст

Можливість створення такої фінустанови означена в останньому меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). 

Про те, що уряд та Нацбанк ухвалили принципове рішення про створення законодавства для установ з обмеженою ліцензією, орієнтованих на населення невеликих міст чи сіл, наприкінці травня розповідали Forbes незалежно один від одного троє топпосадовців у держструктурах, близько дотичних до цього процесу. Відповідний законопроєкт може зʼявитися у Верховній Раді вже до кінця липня, каже зараз один з них.

Основних обмежень може бути два. Перше – «оператор інклюзії» не зможе торгувати валютою, щоби «уникнути можливих спекуляцій», друге – кредитування можуть дозволити тільки мікро, малому і середньому бізнесу, розповідав у розмові з Forbes в кінці травня один з залучених до обговорення держменеджерів. «Фактично йдеться про кредити для фермерських господарств, бо в цю нішу інші гравці не хочуть заходити, навіть Ощадбанк», – пояснив він. Ще один посадовець додав, що обговорювалася також можливість кредитування обʼєднаних територіальних громад.

Депозити такий банк зможе приймати в повному обсязі, щоб його клієнти з невеликих населених пунктів теж могли отримувати ринковий прибуток, додав один зі співрозмовників. Також установа буде повноцінним учасником Фонду гарантування вкладів. Про це ідеться і у меморандумі з МВФ.

Ідея перегукується з багаторічними намаганнями державної «Укрпошти» стати банком та отримати право надавати банківські послуги клієнтам у невеликих населених пунктах.

Більше про це читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні