Категорія
Новини
Дата

У травні інфляція прискорилася. Вперше за 18 місяців

1 хв читання

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у травні збільшився на 0,6% до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 3,3%, свідчать дані Державної служби статистики.

Ключові факти

  • У квітні та березні річний показник становив 3,2%, що було мінімальним рівнем зростання цін з кінця 2020 року. Тепер за більшістю прогнозів інфляція поступово набиратиме оберти.
  • Це перший епізод прискорення споживчої інфляції за півтора року. Останній раз вона прискорювалася у грудні 2022 року.
  • Як і місяць тому, Держстат зафіксував зниження цін на продукти харчування в річному вимірі на 0,5%. Зокрема, ціни на яйця на 35,6% нижчі, ніж торік, на олію – на 14,2%, цукор – на 14,2%, на овочі – на 17,4%.
  • Водночас зростання цін на пальне прискорилося у річному вимірі із 18,1% у квітні до 22,5% у травні, що і стало ключовою причиною збільшення загального показника інфляції.
У травні інфляція прискорилася. Вперше за 18 місяців /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Решетнік

  • В останньому Інфляційному звіті НБУ прогнозував прискорення інфляції до 5,4% у червні, проте поточна динаміка свідчить про те, що вона буде близькою до 4% – навіть з урахуванням підвищення тарифу на електроенергію на 64%, прямий внесок якого у динаміку ІСЦ має скласти 1,1 відсоткового пункту.

Контекст

25 квітня НБУ знизив облікову ставку на 1 в.п. – до 13,5%. Разом з тим на 1 в.п. регулятор зменшив розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячні депозитні сертифікати – до 13,5% та 16,5% відповідно. 

Крім того, НБУ знизив ставки за кредитами рефінансування – на 2 в.п., до 17,5%. 

Усі члени комітету з монетарної політики НБУ бачать простір для подальшого зменшення облікової ставки у 2024 році, однак думки щодо темпів пом’якшення процентної політики розділилися.

Більшість членів комітету очікують зниження облікової ставки до 13%. Вони вважають, що Нацбанк має діяти обережно, враховуючи заплановані заходи валютної лібералізації, прогнозоване пришвидшення інфляції в другому півріччі та потенційне погіршення очікувань економічних агентів.

Також зберігаються ризики, пов’язані з енергетикою та фінансуванням значних бюджетних потреб. 

Наступне рішення НБУ щодо облікової ставки буде оголошено у цей четвер, 13 червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні