Категорія
Новини
Дата

Сповільнення інфляції в Україні у квітні зупинилося

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у квітні збільшився на 0,2% до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 3,2%, свідчать дані Державної служби статистики.

Ключові факти

  • Сповільнення ІСЦ у річному вимірі зупинилося. У березні річний показник також становив 3,2% після прискорення на 4,3% у лютому. 
  • Таким чином, інфляція знаходиться на мінімальному рівні за 42 місяці – меншою вона була тільки в 2020 році, під час штучної зупинки глобального споживчого попиту, викликаного пандемією COVID-19.
  • Динаміка зростання цін на продукти харчування в річному вимірі скоротилася до 0,3%. Зокрема, ціни на яйця на 19,2% нижчі, ніж торік, на олію – на 15,4%, цукор – на 15,1%, на овочі – на 13,9%.
  • Водночас ціни на пальне зросли на 18,1% у річному вимірі.
Сповільнення інфляції в Україні у квітні зупинилося /Фото 1

Контекст

25 квітня НБУ знизив облікову ставку на 1 в.п. – до 13,5%. Це стало можливим завдяки послабленню цінового тиску та зниженню ризиків для міжнародної допомоги, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час монетарного брифінгу. У першому кварталі споживча інфляція була меншою, ніж прогнозував Нацбанк. У березні річна інфляція сповільнилася до 3,2%, тоді як регулятор прогнозував 5%.

У своєму макропрогнозі на 2024 рік НБУ покращив прогноз щодо інфляції з 8,6% до 8,2%. Відхилення від прогнозу зумовлювали передусім малопрогнозовані чинники, зокрема тимчасового характеру, пояснили в НБУ. Тепла зима забезпечила більшу пропозицію сирих продуктів харчування та сприяла послабленню тиску з боку витрат бізнесу, зокрема на енергоносії. Вкотре як непередбачуваний фактор Нацбанк згадав ефект від значних врожаїв попереднього року. 

Семеро членів Комітету з монетарної політики НБУ очікують зниження облікової ставки до 13% на кінець року, четверо припускають більш стрімке зниження – до 11,5-12%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні