Категорія
Новини
Дата

У ЄС створять резерв дизеля для України

1 хв читання

Україна домовилася з Євросоюзом про створення резерву дизельного пального, який має допомогти країні краще пройти опалювальний сезон, повідомив співрозмовник у Кабміні. Пальне дозволить забезпечити роботу генераторів для соціальних закладів.

Україна увійде в зиму з очікуваним 20%-м дефіцитом генерації, повідомляла Асоціація енергоефективних міст. Прогнозується, що основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За словами джерела, в уряді готуються до тривалих аварійних відключень.
  • Головною підтримкою України у такому сценарії має стати резерв дизельного пального, який вже почали закуповувати у ЄС.
  • Ці запаси будуть зберігатися в ЄС, а не в Україні, щоб вони не стали ціллю російських атак. Вони дозволять нам забезпечити роботу генераторів, на яких в такому випадку працюватимуть соціальні заклади.

Контекст

Росія завдає щоденних ударів по обʼєктам енергетичної інфраструктури. Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення стабільної роботи енергосистеми та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Ситуація з електрикою буде різною залежно від сезону, прогнозував Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno. Зокрема, у вересні і частині жовтня ситуація передбачається більш-менш стабільною, оскільки споживання знизиться. Взимку пік споживання ще вищий, ніж влітку. Чим нижча температура, тим вище споживання на опалення. Станом на червень він оцінював, що дефіцит електрики очікується 35%. «Тобто досить реально, що у споживачів не буде світла пʼять-шість годин на добу. Може бути й краще, якщо зможемо відновити більше генерації», – казав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд