Сергій Коваленко Yasno /пресслужба ДТЕК
Категорія
Компанії
Дата

«Кожна сімʼя може зменшити споживання на 25%». Як підготуватись до відсутності опалення та скільки і на чому заробляє Yasno? Інтервʼю з Сергієм Коваленком 

4 хв читання

Сергій Коваленко, генеральний директор Yasno Фото пресслужба ДТЕК

Чому восени відключень буде менше, а взимку – більше? Хто може залишитись без опалення та як підготуватись? Про це у новому випуску «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» розповів Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno, яка входить до енергетичного холдингу ДТЕК Ріната Ахметова 

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Yasno продає електрику в Києві, Дніпрі та Донецькій області для 3,5 млн побутових клієнтів, а також по всій Україні – бізнесу і державі. У 2022-му дохід Yasno сягнув 52,6 млрд грн за прибутку 261 млн грн.

Саме населення у 2022 році принесло левову частку грошей, на бізнес-споживачів припало менше третини доходів – 14,7 млрд грн, за даними компанії. У 2023-му Yasno наростила продажі компаніям на 15%, а дохід – на третину. План на 2024 рік: продавати бізнес-клієнтам 50% електроенергії.

Як і на чому заробляє Yasno та до чого готуватись українцям взимку?

Про дефіцит електрики і опалення

Ситуація з електрикою буде різною залежно від сезону. Влітку пік споживання на 30% більший, ніж у березні–квітні. Причина – кондиціонери. В першу чергу, системи кондиціонування бізнесу. Друга проблема літа – сезон ремонтної кампанії атомної генерації. Зараз атомні блоки ремонтуються, щоб максимально працювати взимку. 

Тому наразі дефіцит електрики – від 15% до 25%. Але в певний момент дефіцит може бути набагато вищим чи нижчим. Залежить від того, скільки блоків АЕС працюватимуть одночасно.

Далі прийде міжсезоння, коли буде не так спекотно, але й не буде холодно. Це вересень і частина жовтня. В цей період ситуація передбачається більш-менш [стабільною], оскільки споживання знизиться. 

Взимку пік споживання ще вищий, ніж влітку. Прогноз залежить від декількох факторів. Сподіваюсь, що до зими ми зможемо збільшити перетин для імпорту електрики до більш ніж 2 ГВт. Зараз – 1,7 ГВт.

Друге питання: якою буде зима. Якщо середня температура – +10, то це буде щастям для нас. Якщо – -15, то буде погано. Чим нижча температура, тим вище споживання на опалення.

Станом на зараз я оцінюю, що дефіцит електрики очікується 35%. Тобто досить реально, що у споживачів не буде світла пʼть-шість годин на добу. Може бути й краще, якщо зможемо відновити більше генерації.

Ситуація може погіршитись, якщо на додачу до дефіциту генерації у нас буде проблема з можливістю передавати електрику. Взимку 2022-2023 років дефіцит був переважно через те, що росіяни били по підстанціях, які передають електроенергію.

Чи варто думати над тим, щоб жінки і діти виїхали з країни на зиму? На мій погляд, краще підготуватись до відключень, ніж виїжджати. Це можна зробити.

Як підготуватись людям, які живуть в електричних будинках? Жителі мають зʼясувати дві речі. Перша – чи заживлені від генераторів насоси, які качають тепло по будинку. Друге – чи заживлені від генераторів ліфти.

На цих двох питаннях треба сконцентруватись. Вважаю, тепло в міській системі буде, але без електрики воно може не прокачатись всередині будинку.

Про більш справедливі графіки відключень

За попередньої моделі «Укренерго» доводила кожній області ліміт споживання, який не можна перевищити. Це викликало проблему не завжди справедливих обсягів відключення в різних областях. Наприклад, в Києві до 25% споживачів – це критична інфраструктура. Тобто, якщо ліміт для Києва – 75%, то фактично для населення і бізнесу лишається 50%. Пів міста без електрики.

Одночасно з цим в якійсь іншій області критична інфраструктура може бути 5% – електрики вистачає на 70%.

З 8 червня в тестовому режимі діє інша модель. Повноцінно вона має запрацювати з 24 червня. В кожній області тепер є шість черг відключень. Кожна черга – це певний обсяг споживання. Тому, розуміючи прогнозний дефіцит, «Укренерго» дає команду всім областям: відключити умовно третю чергу. Тобто фактор критичної інфраструктури виноситься за рамки і не впливатиме на фактичний обсяг відключень. 

На мій погляд, це хороше рішення. 

Про енергонезалежність

Більша частина наших бізнес-клієнтів вже підготувались до зими. Конфігурація може бути різною. Для мережі ресторанів достатньо поставити акумулятори, які заряджаються, коли світло є, і віддають електрику під час відключень. Для великих виробництв – це сонячні панелі, газові установки. 

Зараз ми бачимо тренд на енергоефективність. Усі розуміють, що ці проблеми не на один рік і треба якось балансувати економіку, собівартість. 

Ми відновили нашу програму встановлення сонячних панелей, яка була призупинена у лютому 2022-го. Будь-яка приватна особа чи компанія може замовити собі панель і ми її встановимо під ключ.

Зараз 70% клієнтів за цією програмою – бізнес. Запитів багато, але це невеликі станції, тому загальна потужність поки невелика – до 50 МВт. Ціна питання – трохи понад $500/кВт. Це вже не $2000/кВт як було чотири-пʼять років тому. Ціни на панелі знижуються, бо технологія розвивається, масштабується. 

Про вимушену економію

Кожна сімʼя може зменшити споживання на 25% без великих зусиль і цивілізаційних втрат.

Підвищення тарифів з першого червня не спонукатиме людей економити. Воно зменшить витрати держави на компенсацію низьких цін електрики для населення і все. Ринкові ціни дійсно могли б на це вплинути. Як показує досвід ЄС, економити спонукають ринкові тарифи.

Про вплив від знищення електростанцій ДТЕК та зростання у 2023-му

У 2023 році ми наростили частку в сегменті продажів електрики бізнесу на 1 млрд кВт-год на рік. Це зростання на 15%. У нас приблизно 500 нових приватних клієнтів та 500 державних і комунальних підприємств. У кожній області України наша частка понад 5%, а десь – понад 15%.

У сегменті населення зростання немає, оскільки цей ринок поки не відкритий. Наш план: щоб у 2024-му ми 50% електрики продавали на вільному ринку, тобто бізнесу і держкомпаніям.

Після публікації аудиту ми зможемо озвучити фінпоказники за попередній рік. Виторг торік зріс приблизно на третину. Наш обіг збільшується, оскільки зростає клієнтська база і вартість електрики. 

Втрата 80% генерації «ДТЕК Енерго» не має прямого впливу на наш бізнес. Але є два непрямих впливи. Перший – нам як великому покупцю електрики стало важче її купувати, оскільки у країні дефіцит.

Але головна проблема – небаланси. Ми маємо так спрогнозувати, щоб обсяг купленої електрики на 100% відповідав обсягу проданої. Коли наш прогноз відхиляється, ми втрачаємо гроші, бо маємо докупити електрику на більш дорогому балансуючому ринку. Тому коли є відключення, у нас дуже великі витрати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні