Фото: Володимир Зеленський
Категорія
Новини
Дата

Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною

Фото: Володимир Зеленський

Уночі та вранці 9 березня російські військові завдали масованого ракетного удару по Україні. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, пошкоджено обʼєкти генерації та розподілу електроенергії у восьми регіонах, але енергосистема залишається цілісною. ППО збила 34 крилаті ракети та чотири дрони Shahed, загалом Росія здійснила 81 пуск ракет різного базування, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 6:30 були зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його інформацією, в результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах.
  • За даними Київської міської військової адміністрації, Росія випустила практично всі типи свого повітряного озброєння: починаючи від дронів Shahed і до майже всіх найменувань крилатих ракет. За попередніми даними, у Києві аеробалістична ракета типу «Кинджал» влучила в обʼєкт інфраструктури. 
  • Внаслідок повітряного удару по столиці в Голосіівському районі влучання в об’єкт інфраструктури. В Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини, їм надається медична допомога. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. В столиці частково задіяні екстрені відключення електроенергії.
  • За словами міського голови Києва Віталія Кличка, після ракетної атаки у зв’язку з екстренними відключеннями електроенергії 40% споживачів столиці без опалення. Водопостачання працює в штатному режимі.
  • У Золочівському районі на Львівщині унаслідок масової ракетної атаки загинули чотири особи, триває розбір завалів, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький. За його словами, ворожа ракета впала в житловій зоні. «На цей момент відомо про чотирьох загиблих. Це четверо дорослих людей. Двоє чоловіків та двоє жінок. У момент падіння ракети вони перебували у себе вдома. Завали ще розбирають. Під ними можуть бути інші люди», – написав він.
  • Також Козицький зазначив, що «пожежа знищила три житлові будинки. Три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель».
  • У Дніпропетровській області внаслідок атаки попередньо загинула одна людина, дві дістали поранення, було пошкоджено енергетичну інфраструктуру та промислові підприємства, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.
  • В Одеській області пошкоджено кілька ліній електропередач і опору, повідомив голова ОВА Максим Марченко. Наразі діють екстрені вимкнення електроенергії, але енергетики вже розпочали ремонтні роботи.
  • Вночі Харків і область зазнали масованої ракетної атаки. «Внаслідок влучень було уражено обʼєкти критичної інфраструктури, де сталося дві пожежі», – інформує пресслужба ГУ ДСНС у Харківській області.
  • На Житомирщині є влучення в один з обʼєктів енергетичної інфраструктури дронами-камікадзе, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко. «Без енергопостачання близько 150 000 абонентів. Жертв і постраждалих попередньо немає», – написав він.
  • У ДТЕК повідомили, що внаслідок обстрілів постраждали три теплоелектростанції ДТЕК «Енерго». За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих.
  • Станом на 9:10 у Києві скасовано екстрені відключення світла, але через перенавантаження однієї з ліній екстрені відключення ще діють в частині Голосіївського, Соломʼянського та Святошинського районів. На Київщині та Дніпропетровщині теж скасували екстрені відключення світла. На Одещині внаслідок ​​масованої ракетної атаки було пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури, через це вночі було знеструмлено частину області. Ремонтні бригади «Укренерго» та ДТЕК вже ліквідовують наслідки обстрілів.
  • Через ракетну атаку зафіксовано затримку 15 поїздів, зазначили в «Укрзалізниці». «У звʼязку з ворожою атакою по обʼєктах енергетичної інфраструктури маємо низку знеструмлених ділянок по країні, задіяно резервні тепловози. З-поміж 98 рейсів «Укрзалізниці» 10 затримуються на понад 1 годину, ще пʼять – на понад 30 хвилин», – сказано в повідомленні.
  • ППО збила 34 крилаті ракети та чотири дрони Shahed, загалом Росія здійснила 81 пуск ракет різного базування, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
  • У Кропивницькому районі на Кіровоградщині є влучання в об’єкт енергетики, повідомив очільник ОВА Андрій Райкович.
  • Національна поліція показала наслідки ракетної атаки в Києві. На місцях подій наразі працюють рятувальники, поліцейські та медики. Відомо про трьох потерпілих у Святошинському районі. Також внаслідок вибуху п’ять автомобілів повністю знищено та ще 15 пошкоджено. Разом із тим пошкоджено фасади будинків, які знаходяться поряд.
Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 1

Фото: Національна поліція України

Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 2

Фото: Національна поліція України

Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 3

Фото: Національна поліція України

Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 4

Фото: Національна поліція України

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Кількість загиблих від падіння ракети у Львівській області зросла до пʼяти осіб, повідомили у Львівській ОВА.
  • Президент Володимир Зеленський написав про ракетну атаку Росії на Київ, Кіровоградщину, Дніпропетровщину, Одещину, Харківщину, Запоріжжя, Львівщину, Івано-Франківщину, Житомирщину та Вінниччину. «Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки. На жаль, є постраждалі і загиблі», – додав він.
  • «Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей», – заявив президент.
  • Росія вперше атакувала Україну ракетами різних типів, випустила аж шість крилатих ракет повітряного базування «Кинджал», заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, пише «Інтерфакс-Україна». За інформацією речника, використовувалися різні літаки — стратегічної, дальньої авіації (МіГ-31 тощо).
  • Харків залишився без світла, води та тепла, критичні обʼєкти заживлюють від генераторів, для містян працюють пункти видачі гарячого харчування, повідомив міський голова Ігор Терехов в ефірі телемарафону, пише «Суспільне».
  • Під час удару постраждали ТЕЦ і трансформаторні підстанції, метрополітен і наземний електротранспорт не курсують, людей перевозять муніципальні автобуси.
  • Росіяни обстріляли зупинку громадського транспорту у Херсоні, троє людей загинули, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. 
Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 5

Фото: Андрій Єрмак

Росія пошкодила енергообʼєкти у восьми регіонах внаслідок масованого ракетного удару, але енергосистема залишається цілісною /Фото 6

Фото: Андрій Єрмак

Попередній слайд
Наступний слайд
  • В «Укренерго» повідомили про пошкодження ТЕС і підстанцій, через що в окремих областях є обмеження енергопостачання. «Ворог не досяг своїх основних цілей, енергосистема працює, вона не погашена, не сколапсувала. Але в багатьох районах є пошкодження обʼєктів енергетичної інфраструктури», – сказав в ефірі телемарафону голова правління НЕК Володимир Кудрицький, пише «Суспільне».
  • Атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 06:30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт, повідомляє «Енергоатом».
  • На території Підгаєцької громади на Тернопільщині зафіксовано падіння уламків ракети. Вибухом пошкоджено пʼять будівель, одна з яких житлова, проінформував голова ОВА Володимир Труш.
  • На Хмельниччині після атаки знеструмлено майже 35 000 споживачів, зазначив очільник ОВА Сергій Гамалій. Влучань на території Хмельницької області не було, але є порушення в електричних мережах.
  • Внаслідок ранкової ракетної атаки в Києві пошкоджений об‘єкт енергетичної інфраструктури, повідомив міській голова столиці Кличко. Є перебої з теплопостачанням, частина киян залишаються без опалення.
  • Близько 13:00 по всій території України оголосили повітряну тривогу. За даними моніторингового проєкту «Беларускі Гаюн», о 12:48 було зафіксовано зліт винищувача МіГ-31К з аеродрому «Мачулищі» в Білорусі.
  • Зеленський провів нараду із РНБО, МВС, СБУ, Укроборонпромом, Генштабом, ГУР, СЗРУ та відповідними представниками уряду щодо сьогоднішніх обстрілів РФ. «Ми повинні забезпечити захист енергетичної інфраструктури від ворожих обстрілів та забезпечити швидке відновлення електропостачання в областях, що постраждали», – заявив президент.
  • Директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі розповів про наслідки ракетної атаки Росії по Україні, зокрема для Запорізької АЕС. За його словами, вона вже вшосте втратила все зовнішнє електропостачання і змушена працювати в аварійному режимі. «Нагадаю – це найбільша атомна електростанція у Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті, сьогодні вранці і дозволяти цьому трапитися? Це не може тривати», – сказав очільник МАГАТЕ.
  • Після 14:20 по областям почали оголошувати відбій повітряної тривоги.
  • За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, після атаки РФ енергосистема залишається цілісною. «В окремих областях можливі тимчасові відключення електроенергії, адже пошкоджено об’єкти генерації та розподілу у вісьмох регіонах», – додав голова уряду.
  • В «Укренерго» повідомили про відновлення енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами. Зокрема, ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України.
  • У столиці «Київтеплоенерго» поетапно відновлює теплопостачання споживачам після ракетних ударів. Уже відновили постачання тепла в 300 житлових будинків, зазначив міський голова Кличко. Тривають роботи з перепідключення до інших теплоджерел усіх споживачів, які залишились без тепла. В основному, це будівлі в центрі та на лівому березі столиці.

Новина оновлюється…

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні