Категорія
Новини
Дата

Колишній премʼєр Японії Сіндзо Абе помер у лікарні. Сьогодні у нього стріляли на мітингу

Колишній премʼєр-міністр Японії Сіндзо Абе помер у лікарні після поранення під час виступу на передвиборному заході в місті Нара вранці 8 липня, повідомило видання NHK з посиланням на джерела. Офіційного підтвердження інформації поки що немає. Підозрюваного у скоєнні замаху затримали.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Абе поранили на початку виступу, близько 11:30 за місцевим часом. За словами очевидців, у нього за спиною пролунало два постріли. 
  • Політика було поранено у груди та шию, повідомили в екстреній службі. Абе доправили до лікарні гелікоптером «без ознак життя».
  • За словами премʼєр-міністра Фуміо Кісіди, Абе перебуває у критичному стані і лікарі «роблять усе можливе». 
  • Підозрюваного у скоєнні замаху затримано. За даними NHK, ним виявився 41-річний житель Нари Тецуя Ямагамі. Він використовував саморобну вогнепальну зброю. За даними місцевих ЗМІ, у 2000-х він працював у Морських силах самооборони Японії.
  • Підозрюваний зізнався у намірі вбити Абе і пояснив це негативним ставленням до політика, передає NHK із посиланням на заяву поліції.
  • Оновлено о 12:05. Абе помер внаслідок замаху, повідомило NHK із посиланням на джерела. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.
  • Оновлено о 12:45. Професор університетської лікарні Нари Хідетада Фукусіма підтвердив смерть Абе, пише The New York Times. Він повідомив, що Абе був поранений у серце. Лікарі кілька годин намагалися зупинити кровотечу, але безуспішно.
  • Опубліковано відео, на якому знято Абе в момент пострілу:

Контекст

Сіндзо Абе виступав із промовою на підтримку своєї Ліберально-демократичної партії. 10 липня в Японії відбудуться вибори до верхньої палати парламенту. Після замаху на Абе у Японії призупинили усі передвиборні заходи.

Сіндзо Абе очолював уряд Японії в 2006–2007 роках, а потім з 2012 по 2020 рік. Він пішов у відставку за станом здоровʼя, проте залишився, як пише NYT, одним із найвпливовіших політиків країни.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні