Категорія
Новини
Дата

У Литві завершується обмін готівкової гривні на євро

У понеділок, 5 грудня, останній день, коли українці в Литві можуть обміняти готівкові гривні на євро, повідомляє НБУ. Програма обміну діяла з 10 жовтня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У межах програми українці, які через війну вимушено покинули Україну та перебувають у Литві, мали можливість обміняти наявну в них готівкову гривню на євро в литовських банках.
  • Зазначається, що програма обміну завершується через зниження кількості та сум таких обмінних операцій. 
  • Загалом станом на 29 листопада за період дії угоди українці обміняли на євро в Литві понад 400 000 грн. 

Контекст

У квітні Комітет Ради Європейського Союзу схвалив пропозицію, яка допоможе українцям обміняти гривню на території країн блоку.

Країнам-членам пропонували створити національні схеми, які давали б змогу конвертувати гривні на схожих умовах по всьому ЄС. Схеми дозволять переселенцям, зокрема й дітям, обміняти до 10 000 грн (близько €310) на особу без додаткових комісій та за офіційним курсом НБУ. Така схема мала діяти щонайменше три місяці.

Механізм ухвалили для підтримки переселенців з України, які стикнулися з проблемою обміну гривні на євро чи інші валюти в країнах ЄС. Також це мало допомогти боротися зі спекулянтами, які пропонують обмін гривні за курсом, значно вищим від офіційного.

Програми обміну вже завершилися в Польщі (9 вересня), Швеції (13 листопада) та Швейцарії (25 листопада).

30 жовтня Німеччина також завершила свою програму, яка надавала українським біженцям можливість обмінювати гривні на євро за фіксованим курсом. Згідно з повідомленням, спочатку такі умови було введено, щоб допомогти українським біженцям, які втекли з країни після вторгнення Росії, але попит на цю послугу останнім часом зменшився – було лише кілька транзакцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні