Категорія
Новини
Дата

У Литві завершується обмін готівкової гривні на євро

1 хв читання

У понеділок, 5 грудня, останній день, коли українці в Литві можуть обміняти готівкові гривні на євро, повідомляє НБУ. Програма обміну діяла з 10 жовтня.

Ключові факти

  • У межах програми українці, які через війну вимушено покинули Україну та перебувають у Литві, мали можливість обміняти наявну в них готівкову гривню на євро в литовських банках.
  • Зазначається, що програма обміну завершується через зниження кількості та сум таких обмінних операцій. 
  • Загалом станом на 29 листопада за період дії угоди українці обміняли на євро в Литві понад 400 000 грн. 

Контекст

У квітні Комітет Ради Європейського Союзу схвалив пропозицію, яка допоможе українцям обміняти гривню на території країн блоку.

Країнам-членам пропонували створити національні схеми, які давали б змогу конвертувати гривні на схожих умовах по всьому ЄС. Схеми дозволять переселенцям, зокрема й дітям, обміняти до 10 000 грн (близько €310) на особу без додаткових комісій та за офіційним курсом НБУ. Така схема мала діяти щонайменше три місяці.

Механізм ухвалили для підтримки переселенців з України, які стикнулися з проблемою обміну гривні на євро чи інші валюти в країнах ЄС. Також це мало допомогти боротися зі спекулянтами, які пропонують обмін гривні за курсом, значно вищим від офіційного.

Програми обміну вже завершилися в Польщі (9 вересня), Швеції (13 листопада) та Швейцарії (25 листопада).

30 жовтня Німеччина також завершила свою програму, яка надавала українським біженцям можливість обмінювати гривні на євро за фіксованим курсом. Згідно з повідомленням, спочатку такі умови було введено, щоб допомогти українським біженцям, які втекли з країни після вторгнення Росії, але попит на цю послугу останнім часом зменшився – було лише кілька транзакцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні