Категорія
Новини
Дата

Німеччина припиняє пільговий обмін гривні на євро

Німеччина завершує свою програму, яка надавала українським біженцям можливість обмінювати гривні на євро за фіксованим курсом, пише CNN із посиланням на спільну заяву Міністерства фінансів Німеччини та Центрального банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Програма, яка дозволяла українцям обміняти гривні на євро на пільгових умовах, завершиться до 30 жовтня.
  • Згідно із повідомленням, спочатку такі умови було введено, щоб допомогти українським біженцям, які втекли з країни після вторгнення Росії, але попит на цю послугу в останній час зменшився, було лише кілька транзакцій.
  • Останній день для обміну – 28 жовтня, тому що у вихідні банки будуть зачинені.

Контекст

У квітні Комітет Ради Європейського Союзу схвалив пропозицію, яка допоможе українцям обміняти гривню на території країн блоку.

Країнам-членам пропонували створити національні схеми, які б дозволяли конвертувати гривні на подібних умовах по всьому ЄС. Схеми дозволять переселенцям, зокрема і дітям, обміняти до 10 000 грн (близько €310) на особу без додаткових комісій та за офіційним курсом НБУ. Така схема мала діяти щонайменше три місяці.

Механізм ухвалили для підтримки переселенців з України, які стикнулися з проблемою обміну гривні на євро чи інші валюти в країнах ЄС. Також це мало допомогти боротися зі спекулянтами, які пропонують обмін гривні за курсом значно вищим від офіційного.

З 24 травня українці можуть обмінювати в банках Німеччини гривні на євро. Українці зможуть обміняти в Німеччині лише 1,5 млрд грн готівкою. За один раз можна обміняти до 10 000 грн. Допускається обмін цієї суми повністю і частинами. Приймаються банкноти номіналом 100, 200, 500 і 1000 грн. Комісію за обмін на євро не стягуватимуть. Обмін проводиться за курсом, оприлюдненим на сайті Бундесбанку.

Обмін гривень на євро фіксуватиметься в онлайн-додатку Європейського центробанку, щоб уникнути перевищення встановленого ліміту обміну в 10 000 грн.

Програму обміну гривень на євро було заплановано на три місяці. Фінансові втрати, які можуть статися під час обміну, відшкодовуватимуться за рахунок федерального бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні