Категорія
Новини
Дата

У Лугано ухвалили підсумкову декларацію Конференції щодо відновлення України. Проєкт плану визнали рамковим документом

1 хв читання

У швейцарському Лугано ухвалена підсумкова декларація Конференції, в якій глави держав та урядів, міністри й високі представники зобов’язались підтримувати Україну на її шляху до відновлення. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Ключові факти

  • Проєкт плану відновлення та розвитку під керівництвом України було визнано основним рамковим документом, що задає напрямок процесу відновлення, йдеться у повідомленні Кабміну.
  • Крім того, всі високоповажні учасники Конференції підтримали створення координаційної платформи між урядом України та всіма двосторонніми та багатосторонніми партнерами, організаціями та міжнародними фінансовими організаціями для підготовки та реалізації плану.
  • Робота над імплементацією плану відновлення розпочнеться вже сьогодні — під час круглого столу, повідомив Шмигаль.
  • Основою декларації є сім принципів Лугано, які визначають критерії та методи відновлення. Учасники Конференції затвердили наступні принципи: 1) партнерство (Україна буде очолювати процес відновлення втілювати його разом з міжнародними партнерами); 2) спрямованість на реформи; 3) прозорість, підзвітність, верховенство права; 4) демократична участь; 5) залучення багатьох стейкхолдерів; 6) гендерна рівність та інклюзія; 7) сталий розвиток.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні