Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки допускають зростання ВВП на 15,5% у 2023 році

Економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від ходу війни, яку розвʼязала Росія. Про це в інтерв’ю Reuters повідомила перша віцепремʼєр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За її словами, урядовці наразі складають макроекономічні прогнози перед початком переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми кредитування, які мають відбутися наступного місяця.
  • Поточні прогнози щодо валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2023 році варіюються від подальшого скорочення на 0,4% до зростання на 15,5% після ймовірного падіння на 30–35% вже цього року.
  • «Ми розуміємо, що нам потрібно тримати економіку у русі. Дуже складно робити нові прогнози через невизначеність. Це повністю залежить від воєнного сценарію», – додала Свириденко.
  • Свириденко відмовилася уточнити, скільки саме грошей Україна буде запитувати у МВФ, вона сказала, що нова програма має бути «відносно великою» і має бути узгоджена швидко, щоб допомогти вивільнити кошти від інших кредиторів та заспокоїти інвесторів.
  • Свириденко також закликала країни та установи-донори виконати свої обіцянки про допомогу.
  • За її словами, Україна отримала $12,7 млрд міжнародної підтримки від інших країн та установ після вторгнення Росії і очікує, що до кінця року надійде ще $14 млрд із уже обіцяної допомоги.

Контекст

Реальний ВВП України до кінця 2022 року може впасти через вторгнення Росії на 35–40%, про це раніше повідомила Свириденко.

За прогнозом НБУ, за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. На кінець 2023 року НБУ очікує інфляцію на рівні 20,7%, у 2024-му – 9,4%. «Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році», – прогнозує Нацбанк.

У 2022 році економіка України скоротиться на третину. За умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023‒2024 роках. За оцінкою НБУ, у другому кварталі ВВП обвалився на 40%. «Ураховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також усе ще високі безпекові ризики, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік», – зазначають в НБУ.

Україна розраховує до кінця 2022 року отримати нову програму з Міжнародним валютним фондом на $15–20 млрд, повідомив в інтервʼю Reuters голова Національного банку (НБУ) Кирило Шевченко. Київ вже надіслав МВФ запит і тепер проводить консультації щодо нового фінансування, сказав Шевченко. 

За його словами, Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування. Голова НБУ розраховує, що програма почне діяти у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні