Категорія
Новини
Дата

У нардепа і забудовника Столара пройшли обшуки. СБУ заявила про виявлення схем в інтересах Медведчука і Козака (доповнено)

1 хв читання

Слідчі Служби безпеки України проводять обшуки у народного депутата групи «Відновлення України» та бізнесмена-забудовника Вадима Столара. Про це Forbes повідомило джерело в СБУ. Пізніше пресслужба СБУ підтвердила, що проводила слідчі дії у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних Столару.

Ключові факти

  • Співрозмовник в СБУ підтвердив факт проведення слідчих дій, але без конкретики. Відомо лише, що обшуки проходять за кількома статтями.
  • Доповнено. Пресслужба СБУ повідомила, що провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних одному з депутатів Верховної Ради від забороненої партії «ОПЗЖ». Ймовірно, йдеться про Вадима Столара.
  • Слідство переконане, що ці комерційні структури були залучені до протиправних схем легалізації коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака.
  • Аналогічні схеми працювали також на користь інших громадян РФ та РБ, до яких були застосовані санкції РНБО, країн ЄС та США.
  • Наразі СБУ ліквідовує протиправні схеми та канали легалізації фінансових активів, які застосовували зловмисники. Зокрема, мова йде і про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими банками, і про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що завдають шкоди державній безпеці.
  • Щоб отримати додаткові докази злочинної діяльності, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання службових осіб і в офісах будівельних компаній, заявили в СБУ.
  • Слідчі дії проводились за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 437 (планування, підготовка, розвʼязування та ведення агресивної війни); ст.110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Контекст

У травні після призупинення діяльності фракції ОПЗЖ Вадим Столар увійшов до нової депутатської групи «Відновлення України». 

Минулого тижня стало відомо, що Столар планує скласти мандат народного депутата.

Сьогодні обшуки також проходять у олігарха Ігоря Коломойського та колишнього очільника МВС Арсена Авакова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні