Категорія
Новини
Дата

У нардепа і забудовника Столара пройшли обшуки. СБУ заявила про виявлення схем в інтересах Медведчука і Козака (доповнено)

Слідчі Служби безпеки України проводять обшуки у народного депутата групи «Відновлення України» та бізнесмена-забудовника Вадима Столара. Про це Forbes повідомило джерело в СБУ. Пізніше пресслужба СБУ підтвердила, що проводила слідчі дії у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних Столару.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Співрозмовник в СБУ підтвердив факт проведення слідчих дій, але без конкретики. Відомо лише, що обшуки проходять за кількома статтями.
  • Доповнено. Пресслужба СБУ повідомила, що провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних одному з депутатів Верховної Ради від забороненої партії «ОПЗЖ». Ймовірно, йдеться про Вадима Столара.
  • Слідство переконане, що ці комерційні структури були залучені до протиправних схем легалізації коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака.
  • Аналогічні схеми працювали також на користь інших громадян РФ та РБ, до яких були застосовані санкції РНБО, країн ЄС та США.
  • Наразі СБУ ліквідовує протиправні схеми та канали легалізації фінансових активів, які застосовували зловмисники. Зокрема, мова йде і про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими банками, і про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що завдають шкоди державній безпеці.
  • Щоб отримати додаткові докази злочинної діяльності, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання службових осіб і в офісах будівельних компаній, заявили в СБУ.
  • Слідчі дії проводились за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 437 (планування, підготовка, розвʼязування та ведення агресивної війни); ст.110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Контекст

У травні після призупинення діяльності фракції ОПЗЖ Вадим Столар увійшов до нової депутатської групи «Відновлення України». 

Минулого тижня стало відомо, що Столар планує скласти мандат народного депутата.

Сьогодні обшуки також проходять у олігарха Ігоря Коломойського та колишнього очільника МВС Арсена Авакова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні