Категорія
Новини
Дата

У НБУ не бачать передумов для перегляду облікової ставки

Заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук не бачить аргументів для перегляду облікової ставки. Про це він заявив під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». Поточна облікова ставка на рівні 25% зберігатиметься до другого кварталу 2024 року.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ніколайчук заявив, що відповідно до липневого прогнозу НБУ облікова ставка на рівні 25% зберігатиметься до січня – березня 2024 року.
  • «І тільки після цього почнеться її поступове зниження. Це є прогноз і він може переглядатися в залежності від зміни умов», – додав він.
  • «Ми маємо розуміти, що облікова ставка, яка формує монетарні умови, це один із інструментів підтримки курсової стабільності. В умовах, коли ми маємо суттєвий тиск на валютному ринку, коли міжнародні резерви знаходяться на адекватному рівні, не є захмарними для щоб покладатись лише на інстумент валютних інтервенцій, враховуючи всі ці умови мені важко пояснити, які мають бути аргументи на користь зниження облікової ставки», – сказав Ніколайчук.
  • Заступник голови НБУ зауважив, що регулятор розуміє, що в поточних умовах ставка призводить високої вартості кредитних ресурсів для бізнесу.
  • «Якщо дивитись в номіналі, то 25% облікова ставка, 20% ставка на кредити для бізнесу виглядає дуже високими, але, якщо ми це зважимо на показники інфляції, будемо дивитися на ставки в реальному вимірі, то вони точно не виглядають захмарними», – пояснив він.
  • Водночас директорка аналітичного департаменту інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан заявила, що компанія не очікує зниження облікової ставки у 2022 році і у наступному теж.

Контекст

Нацбанк у липні вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних і оприлюднив макроекономічний прогноз. За базовим сценарієм, облікова ставка збережеться на такому рівні щонайменше до ІІ кварталу 2024 року.

Інфляція у серпні, за оцінками НБУ, прискорилась до близько 23% з 22,2% місяць тому, але ціни зростали повільніше за очікування. Стримуючі фактори: більш швидке зниження вартості пального внаслідок подешевшання нафти на світових ринках та налагодженню логістики, менші темпи зростання цін на овочі завдяки сезонному збільшенню пропозиції.  

У вересні Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні