Категорія
Новини
Дата

У Росії виникли проблеми із постачанням дронів і комплектовання через обмеження Китаю – «Коммерсантъ»

1 хв читання

Росія стикнулася з проблемами постачання дронів після запровадження обмежень владою Китаю. Це також призвело до дефіциту деяких компонентів, зокрема тепловізорів, пише «Коммерсантъ».

Ключові факти

  • Обмеження, які Китай запровадив у липні, призвели до припинення постачання комплектовання та самих дронів масою понад 4 кг. А за деякими типами вже спостерігається дефіцит, зокрема це стосується агродронів, які важать 30–40 кг та виробляються у РФ у поодиноких примірниках.
  • Тепер для експорту обладнання китайський постачальник має отримати ліцензію мінторгу Китаю та дозвіл митної служби, надавши інформацію про кінцевого одержувача. 
  • Водночас китайська влада перевірить одержувача на присутність у санкційних списках, повʼязаних «з військовою діяльністю або небажаними для Китаю діями». 
  • Китай заборонив експорт будь-яких дронів, якщо вони застосовуватимуться з воєнною метою, зазначило видання. Учасники ринку заявляють, що це призвело до зупинки постачання навіть тієї продукції, яка не підпадає під обмеження.
  • За словами представників великих виробників безпілотників Росії, вони наперед поповнили запаси деталей. 
  • Також вони зазначають, що їхні постачальники наразі намагаються розпочати отримання ліцензій. Розгляд заявок та оформлення документів може тривати від пів року до року.
  • Для прискорення процесу постачання можна звернутися до посередників з інших країн, вважає засновник представництва виробника сільгоспздронів Jtilep у РФ Раміль Шевохутдінов. Проте постачання обладнання будуть удвічі дорожчими, а термін доставки довшим на кілька тижнів.

Контекст

Наприкінці липня влада Китаю оголосила про тимчасове обмеження експорту безпілотників, комплектовання та обладнання для їхнього виробництва. 

Обмеження запровадили з метою «захисту національної безпеки та інтересів країни». Під заборону потрапили цивільні дрони великої дальності вагою понад 4 кг, які здатні перебувати в повітрі понад пів години, перевозити обʼєкти та скидати їх на землю.

За даними американської розвідки, до весни 2023 року Китай поставив Росії безпілотники та компоненти до них на суму щонайменше $12 млн. 

Видання Politico із посиланням на дані митниці писало, що з початку 2023 року Китай поставив до РФ безпілотників більш ніж на $100 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні