Китай обмежує експорт цивільних дронів через можливість їх використання з військовою метою в Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китай обмежує експорт цивільних дронів через можливість їх використання з військовою метою в Україні

Getty Images

У понеділок, 31 липня, Китай запровадив обмеження на експорт цивільних безпілотників великої дальності, пославшись на війну Росії в Україні та побоювання, що дрони можуть бути переобладнані для використання з військовою метою, пише Associated Press.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Експортний контроль набуде чинності у вівторок, 1 серпня, щоб запобігти використанню дронів з «немирною метою», йдеться у заяві міністерства торгівлі Китаю. 
  • Пекін є провідним розробником та експортером дронів. DJI Technology Co., один із основних світових виробників, оголосив у квітні 2022 року, що йде з Росії та України, щоб запобігти використанню своїх дронів у бойових діях.
  • «Ризик того, що деякі високопродуктивні цивільні безпілотні літальні апарати з високими технічними характеристиками будуть переобладнані для використання з військовою метою, постійно зростає», – заявили в міністерстві торгівлі Китаю.
  • За даними відомства, обмеження будуть застосовуватися щодо дронів, які можуть літати за межами природної видимості операторів або залишатися в повітрі понад 30 хвилин, які можуть скидати предмети та важити понад сім кілограмів.
  • Китай «завжди виступав проти використання цивільних безпілотників у військових цілях», заявило міністерство торгівлі. 

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. У 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило із $200 млн у 2021 році до понад $500 млн у 2022-му. У звіті сказано, що у 2022-му Росія, попри санкції, продовжувала імпортувати БпЛА та комплектуючі до них, а також двигуни, зокрема з Китаю. 

Наприкінці лютого Der Spiegel писав, що Пекін і Москва ведуть переговори про закупівлю 100 ударних безпілотників, які можуть бути доставлені вже у квітні. За інформацією джерел, згодом китайська компанія планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна-агресор могла самостійно виробляти дрони. Уряд у Берліні також має інформацію, що свідчить про те, що Китай постачає комерційно доступні безпілотники російським замовникам, які можуть використовуватися з розвідувальною метою у межах війни в Україні. Військові чиновники називають їх пристроями подвійного призначення, тому що вони корисні як із цивільною, так і з військовою метою.

Згідно з інформацією, отриманою виданням, безпілотники доставляються російським силам імпорто-експортними компаніями, що контролюються Китаєм, через Обʼєднані Арабські Емірати. Джерела кажуть, що є докази того, що російські війська справді використовували такі безпілотники для ведення розвідки вздовж лінії фронту в Україні.

У березні видання The New York Times писало, що Китай продав Росії безпілотників на понад $12 млн із моменту вторгнення в Україну, що свідчить про тиху співпрацю між двома країнами. Таким чином, Китай допомагає поповнити запаси російських дронів. Загалом майже 70 китайських експортерів продали Росії 26 різних брендів китайських безпілотників після вторгнення.

У липні Politico писало, що Китай постачає до Росії нелетальне, але корисне у військовому застосуванні обладнання та спорядження. Крім того, відправляють дрони, які можна використовувати для скидання гранат, та тепловізійні оптичні приціли для наведення на супротивника вночі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні