Категорія
Новини
Дата

У Румунії біля кордону з Україною побудували найбільший зерновий термінал в Європі

Grampet Group, лідер приватних залізничних вантажних перевезень у Румунії, завершила будівництво найбільшого перевалювального терміналу для сільськогосподарської продукції в Європі після інвестицій у розмірі €10 млн, пише Forbes Romania.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Новий комплекс розташований у Дорнешті біля кордону з Україною, він призначений для перевалки сільськогосподарської продукції.
  • Завершення будівництва знаменує собою новий розподіл у зусиллях Grampet щодо модернізації та оптимізації залізничної інфраструктури в регіоні та підтримки України.
  • Президент Grampet Group Груя Стойко зазначив, що Румунія відіграє важливу роль у роботі коридорів солідарності, створених країнами – членами ЄС для полегшення транспортування товарів з України. 
  • «Після початку війни залізничні оператори Grampet Group зробили суттєвий внесок у налагодження руху та відновлення роботи основних коридорів по осі Північ-Південь, забезпечивши перевезення понад 1,5 млн т вантажів з України», – сказав він.
  • Новий комплекс у Дорнешті дасть змогу перевозити 240 000 т зерна та сільськогосподарської продукції на місяць, ставши стратегічним пунктом в оптимізації вантажопотоку до порту Констанца. 
  • Його проєктна потужність становить 3 млн т зерна на рік. Комплекс оснащений станцією навантаження вагонів (завдовжки 128 м) і станцією розвантаження (завдовжки 120 м), що дає змогу одночасно завантажувати/розвантажувати вісім вагонів. Потужності комплексу аналогічні терміналам у морських і річкових портах, що дозволяє транспортувати продукцію без втрати якості та з максимальною продуктивністю – 500 т на годину.
  • Найбільший у Європі перевалювальний термінал для сільськогосподарської продукції буде відкрито одразу після завершення тестового періоду.

Контекст

Заснована 25 років тому Grampet Group є найбільшою залізничною групою та приватним логістичним оператором у Румунії, а також у Центральній та Південно-Східній Європі.

На початку року стало відомо, що Румунія отримає від ЄС €126 млн для інвестицій у порти, які зіткнулися зі збільшенням потоків після початку російського вторгнення в Україну. Цей захід має полегшити торгівлю України в межах плану дій ЄС «Шляхи солідарності».

Кошти надаються у вигляді грантів до €10 млн логістичним компаніям, що працюють у румунських портах. Йдеться про порти Констанца, Галац, Джурджа на східному кордоні ЄС; Поарта-Альба, Мідія та Наводаріканал – Дунай –Чорне море, а також про порти-супутники Констанци – Мідія та Мангалія у Сулінському каналі.

Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі, і після вторгнення РФ Констанца стала найбільшим альтернативним експортним маршрутом для Києва. Туди зерно доставляється автомобільним, залізничним транспортом чи баржами через Дунай.

Раніше повідомлялося, що румунські оператори в порту Констанца інвестують у збільшення своїх потужностей із перевалки зерна, оскільки Україна нарощує експорт через Румунію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні