Категорія
Новини
Дата

Протести польських фермерів. Шмигаль анонсував новий ПП на кордоні з Угорщиною та розширення співпраці з Румунією

2 хв читання

Кабінет Міністрів розширює логістику в інших точках на тлі блокади польського кордону, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду. Зокрема, сьогодні уряд вирішив відкрити новий пункт пропуску та розширити роботу ще одного переходу на кордоні з Угорщиною на тлі протестів на кордоні з Польщею.

Ключові факти

  • За словами очільника уряду, з польською стороною планується провести прагматичний діалог, він додав, що Кабмін «готовий до розумних компромісів».
  • «Одночасно продовжуємо розширювати нашу логістику в інших точках. Морські порти. Дунайські порти. Пункти пропуску з нашими іншими сусідами. Залізниця», – сказав Шмигаль.
  • Він додав, що Дунайські порти продовжують бити рекорди з перевалки, тож плануються подальші інвестиції в розширення їх спроможності. Готуються групи суден з українською продукцією по Дунаю. Йдеться про так звані баржеві контейнерні судна, які можуть приплисти в дунайські порти Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца.
  • «Розширюємо співробітництво з Румунією. Наші партнери там довели свою передбачуваність», – сказав Шмигаль і повідомив, що у січні 2024 року через Румунію транзитом проїхало 1,1 млн т зернових. У першій половині лютого – вже 0,6 млн т.
  • Також уряд приймає рішення про відкриття нового пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» на кордоні з Угорщиною. Він буде працювати для пасажирських автомобілів, і це дасть змогу зменшити черги та прискорить перетин кордону.
  • Крім того, буде розширена робота ще одного ПП на кордоні з Угорщиною «Лужанка – Берегшурань». Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 т.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Станом на ранок 23 лютого у чергах на перетин кордону на території Польщі стоять понад 2400 вантажних транспортних засобів. Вранці пʼятниці на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні