Категорія
Новини
Дата

Протести польських фермерів. Шмигаль анонсував новий ПП на кордоні з Угорщиною та розширення співпраці з Румунією

Кабінет Міністрів розширює логістику в інших точках на тлі блокади польського кордону, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду. Зокрема, сьогодні уряд вирішив відкрити новий пункт пропуску та розширити роботу ще одного переходу на кордоні з Угорщиною на тлі протестів на кордоні з Польщею.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами очільника уряду, з польською стороною планується провести прагматичний діалог, він додав, що Кабмін «готовий до розумних компромісів».
  • «Одночасно продовжуємо розширювати нашу логістику в інших точках. Морські порти. Дунайські порти. Пункти пропуску з нашими іншими сусідами. Залізниця», – сказав Шмигаль.
  • Він додав, що Дунайські порти продовжують бити рекорди з перевалки, тож плануються подальші інвестиції в розширення їх спроможності. Готуються групи суден з українською продукцією по Дунаю. Йдеться про так звані баржеві контейнерні судна, які можуть приплисти в дунайські порти Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца.
  • «Розширюємо співробітництво з Румунією. Наші партнери там довели свою передбачуваність», – сказав Шмигаль і повідомив, що у січні 2024 року через Румунію транзитом проїхало 1,1 млн т зернових. У першій половині лютого – вже 0,6 млн т.
  • Також уряд приймає рішення про відкриття нового пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» на кордоні з Угорщиною. Він буде працювати для пасажирських автомобілів, і це дасть змогу зменшити черги та прискорить перетин кордону.
  • Крім того, буде розширена робота ще одного ПП на кордоні з Угорщиною «Лужанка – Берегшурань». Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 т.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Станом на ранок 23 лютого у чергах на перетин кордону на території Польщі стоять понад 2400 вантажних транспортних засобів. Вранці пʼятниці на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні