Порт Констанца, Румунія /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Румунія отримає від ЄС €126 млн на розширення портів для українського експорту

Порт Констанца, Румунія Фото Getty Images

Румунія отримає від ЄС €126 млн для інвестицій у порти, які зіткнулися зі збільшенням потоків після початку російського вторгнення в Україну. Цей захід має полегшити торгівлю України в межах плану дій ЄС «Шляхи солідарності», йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії. Програма діятиме до 31 грудня 2024 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кошти надаються у вигляді грантів до €10 млн логістичним компаніям, що працюють у румунських портах. Йдеться про порти Констанца, Галац, Джурджа на східному кордоні ЄС; Поарта-Альба, Мідія та Наводаріканал – Дунай–Чорне море, а також про «порти-супутники» Констанци – Мідія та Мангалія у Сулінському каналі.
  • Румунія повідомила Єврокомісії, що підтримає компанії в румунських портах для інвестування в додаткові логістичні потужності для переробки товарів, що відхилилися від їхніх звичайних торгових маршрутів через війну РФ проти України.
  • Румунія зможе скоротити «вузькі місця», що виникли через раптове збільшення кількості товарів, що прибувають до портів узбережжя Дунаю та Чорного моря, заявила Маргрет Вестагер, віцепрезидент Єврокомісії з конкурентної політики. 
  • За її словами, допомога дасть можливість портовим операторам обробляти та зберігати товари, тим самим знижуючи блокаду, викликану війною Росії проти України. «Це зробить внесок у план дій ЄС «Шляхи солідарності», не порушуючи конкуренцію на єдиному ринку», – заявила Вестагер.

Контекст

Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі, і після вторгнення РФ Констанца стала найбільшим альтернативним експортним маршрутом для Києва. Туди зерно доставляється автомобільним, залізничним транспортом чи баржами через Дунай.

Раніше повідомлялося, що румунські оператори в порту Констанца інвестують у збільшення своїх потужностей із перевалки зерна, оскільки Україна нарощує експорт через Румунію.

Уряд Румунії заявив, що планує подвоїти щомісячну пропускну спроможність українського зерна через порт Констанца до 4 млн т у найближчі місяці з практично нульового рівня до початку війни. У серпні через Констанцу пройшло близько 2,7 млн т українського зерна, повідомив в інтервʼю Reuters менеджер оператора Comvex Віорел Панайт.

Як повідомляла Адміністрація морських портів України, за 2023 рік у портах Дунайського кластеру відкрито 23 нові термінали та 20 нових точок для перевалки вантажів. Кількість лоцманів зросла з 14 до 78 осіб. Також удосконалено диспетчеризацію та операційні процеси, у т.ч. проведення суден у нічний час доби та проведення суден за методом лідирування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні