Категорія
Новини
Дата

У серпні в Україні зафіксована дефляція, річна інфляція сповільнилася до 8,6% – Держстат

1 хв читання

В Україні у серпні зафіксовано дефляцію на рівні 1,4% після 0,6% у липні. У річному вимірі за підсумками серпня інфляція сповільнилася до 8,6% з 11,3% у липні, йдеться у повідомленні Державної служби статистики 8 вересня. 

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція у серпні другий місяць поспіль зафіксована на нульовому рівні, з початку року – 3,2%.
  • На споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 3,7%. Найбільше (на 37,6%) подешевшали овочі. 
  • На 4,2–0,1% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, масло, соняшникову олію, сири, яйця. Водночас на 2–0,5% зросли ціни на цукор, сало, м’ясо та м’ясопродукти, хліб, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,8%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 2,3%, зокрема взуття – на 2,8%, одяг – на 1,8%.
  • Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% відбулося в основному через підвищення цін на оренду житла на 2,3%.
  • Ціни на транспорт зросли на 3% переважно через подорожчання палива та мастил на 7,4%. 

Контекст

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше за всі прогнози. У липні інфляція уповільнилася до 11,3%, тоді як Нацбанк у січні прогнозував на кінець другого кварталу 18,7%, стільки ж – і на кінець року. 

Значно нижча за прогнози інфляція несе новий ризик: це може призвести до відчутних втрат державного бюджету через менші обсяги податків, йдеться у бюджетному барометрі Київської школи економіки (KSE). При підготовці бюджету на цей рік уряд заклав прогноз у 28,4% інфляції на кінець грудня. У реальності вона вже більш ніж удвічі менша. 

Чому низька інфляція створює проблеми з наповненням бюджету і що з цим робити, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд