Категорія
Новини
Дата

У США заарештували засновника криптобіржі Bitzlato Легкодимова за підозрою у відмиванні $700 млн

Росіянина Анатолія Легкодимова, засновника криптовалютної біржі Bitzlato, було заарештовано у Маямі, повідомило Міністерство юстиції. Зареєстрована в Гонконзі компанія Bitzlato була «критичним фінансовим ресурсом» для ринку даркнету Hydra, пише Bloomberg. Даркнет торгує незаконними товарами та послугами.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Росіянину було висунуто звинувачення у відмиванні грошей через біржу криптовалюти, яка нібито маскувала доходи від незаконних азартних ігор та операцій з наркотиками на суму понад $700 млн.
  • Згідно із заявою Міністерства юстиції, Bitzlato опрацювала незаконні кошти, зокрема мільйони доларів, отримані від програм-вимагачів. 40-річний Легкодимов, який живе в Шеньчжені, Китай, та в Росії, написав у внутрішньому чаті, що користувачі Bitzlato, за даними США, «відомі як шахраї».
  • Легкодимов мав постати перед судом у середу вдень у Південному окрузі Флориди. 
  • За словами заступника генерального прокурора Лізи Монако, покупці Hydra фінансували незаконні купівлі – наркотиків, вкраденої фінансової інформації та хакерських послуг – з криптовалютних рахунків, розміщених у Bitzlato, а продавці цих незаконних товарів та послуг у Hydra спрямовували злочинні доходи на рахунки криптобіржі.
  • Дозволяючи користувачам відкривати облікові записи з мінімальною інформацією, Bitzlato «стала притулком для злочинців», сказав прокурор Бреон Піс.

Контекст

Легкодимов, який, за словами США, також відомий під імʼям Гендальф, ймовірно, на честь персонажа Толкіна, зазвичай мало представлений в інтернеті.

За даними Chainalysis, яка спеціалізується на відслідковуванні криптовалютних транзакцій, з 2019 року Bitzlato сприяла відмиванню грошей у криптовалюті на суму близько $1 млрд. Тепер, як заявив заступник міністра фінансів Воллі Адейемо, визначення Bitzlato як платформи для відмивання грошей робить її міжнародним ізгоєм.

Звинувачення США пішли за створенням Національної групи щодо забезпечення дотримання законів про криптовалюту, сформовану для боротьби зі злочинним використанням криптовалюти та повернення доходів від цих злочинів. Про створення групи оголосили у жовтні 2021 року для розслідування та судового переслідування криптографічних випадків, розробки стратегій для таких розслідувань та визначення галузей, на яких слід зосередитись, включаючи професійні схеми відмивання грошей та програми-вимагачі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні