Гайовий і Гуревич кажуть, що зараз працюють без вихідних — більше, ніж будь-коли раніше. Гайовий розглядає можливість запуску біржі фінансових деривативів, яка орієнтована на професійних трейдерів, щоб заповнити нішу, залишену FTX. /Ілюстрація GUERIN BLASK FOR FORBES
Категорія
Інновації
Дата

Замість Бенкмана-Фріда. Як бізнесмен із російським корінням готується зайняти нішу FTX

Гайовий і Гуревич кажуть, що зараз працюють без вихідних — більше, ніж будь-коли раніше. Гайовий розглядає можливість запуску біржі фінансових деривативів, яка орієнтована на професійних трейдерів, щоб заповнити нішу, залишену FTX. Фото Ілюстрація GUERIN BLASK FOR FORBES

Лондонська трейдингова фірма Wintermute входить до п’ятірки найбільших на ринку криптовалют. Її власник Євген Гайовий вважає, що зможе заповнити нішу, яка звільнилася після краху біржі FTX, а криптовалютний ринок приречений на зростання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Євген Гайовий, 38, багато думав про те, що робитиме, якщо впаде криптовалютний стейблкоїн із прив’язкою до долара terraUSD (UST). Капіталізація UST перевищувала $15 млрд, а компанію-емітента підтримували авторитетні інвестори на кшталт Lightspeed Venture Partners. Але вже 2021-го невелика група людей писала у Twitter про потенційну загибель terraUSD. Вони стверджували, що засновані на алгоритмах стейблкоїни, які не забезпечені державними валютами, приречені на крах.

У лютому 2022-го Гайовий сказав собі: «Якщо UST звалиться, треба опинитися в самому центрі подій». Його лондонська компанія Wintermute купує та продає цифрові активи, заробляючи крихітні відсотки на мільйонах угод на день. Що більше ринок піднімається чи падає, то більше Wintermute заробляє на курсовій різниці.

Гайовий та Марина Гуревич. його дружина та операційний директор Wintermute, склали план битви. Розробники Wintermute витратили місяць на інтеграцію її трейдингових систем із блокчейн-технологією Terra. Wintermute встановила власні сервери та запустила вузли Terra, щоб мати можливість спостерігати за транзакціями та ціною UST із перших рядів. Вони написали 4000 рядків коду нових алгоритмів трейдингу.

У суботу 7 травня, коли ціна terraUSD впала до $0,98, Гайовий попросив свою команду на найближчий тиждень запровадити нічні зміни.

Через два дні UST перейшов у вільне падіння, і Wintermute ввела в дію свою арбітражну стратегію. Завдяки алгоритмам terra і падаючій ціні UST Wintermute купувала цей токен за $0,80 і міняла його на споріднену криптовалюту luna за $1. А потім миттєво продавала luna із прибутком від 10% до 15% на кожній угоді. Трейдери Wintermute буквально пролили багато поту: кондиціонер у їхньому лондонському офісі зламався, температура доходила до 30 градусів.

До кінця тижня UST майже повністю знецінився. Wintermute продала їх на суму понад $250 млн за ціною близько $0,10 за токен. Прибуток досяг десятків мільйонів. У тому, що terraUSD увійшов у штопор, не було провини Гайового. Але Wintermute зіштовхнула UST донизу, скуповуючи токен у всіх, хто судомно намагався його продати.

Коли токен падав, засновник terra До Квон навіть позичив Wintermute UST в еквіваленті кількох мільйонів доларів. Він хотів допомогти Гайовому фінансувати трейдинг, оскільки сподівався, що завдяки трейдингу UST стане ліквідним та перестане знецінюватись.

Операція з токеном terra стала фірмовим бізнес-прийомом Гайового. Він не просто поставив на падіння UST, але й наважився на гру в ризикованому світі децентралізованих фінансів, якого уникають багато криптовалютних трейдерів. На відміну від спеціалізованих трейдерських фірм Wintermute експериментує з багатьма цифровими активами.

Хоча в компанії працювали всього 53 співробітники, у 2021-му виторг Wintermute досяг $1,05 млрд, а прибуток – $582 млн. Гайовий володіє третиною компанії, а отже, його статки обчислюються сотнями мільйонів.

Обвалення біржі FTX Сема Бенкмана-Фріда та трейдингової фірми Alameda Research, прямого конкурента Wintermute, потрясло Гайового та Гуревич. «Ми знали, що вони поводилися трохи безрозсудно й робили великі ставки. Але ми не могли собі уявити, наскільки дурними були їхні трейдингові та управлінські рішення», – каже Гуревич.

До краху Alameda компанія Wintermute, за даними аналітичної фірми Nansen, уже входила до п’ятірки найбільших криптотрейдингових компаній у світі. Чи може крах FTX ударити по Wintermute? Гайовий стверджує, що його компанія не ризикує без потреби. Але крах Alameda навчив його, що в трейдингу криптовалютами жодних гарантій немає.

Діти 1990-х

Дитинство Гайового пройшло в Москві 1980-х – початку 1990-х. Він згадує, з яким оптимізмом сприйняв крах Радянського Союзу, коли росіяни нарешті змогли купувати західні товари на кшталт шоколадних яєць Kinder.

Гуревич виросла за тисячі кілометрів від нього в Сибіру і відчувала те ж саме. Підлітком вона вмовила батьків дозволити їй чотири рази за п’ять років поміняти школу, щоб здобути кращу освіту. «Я завжди хотіла більшого», – каже вона.

Вони познайомилися у Вищій школі економіки в Москві, престижному виші, заснованому в 1992-му. «Це був дуже американський, дуже капіталістичний навчальний заклад. Він сильно на нас вплинув», – каже Гуревич. Вони познайомилися, коли потрапили до 10% найкращих у своєму класі за рівнем володіння англійською мовою та їх перевели до однієї групи.

2006 року Гайовий і Гуревич одружилися. Першою роботою Гайового після закінчення школи стала одна з найбільших трейдингових фірм світу – амстердамська Optiver. Гайовий розвивав бізнес біржових фондів.

Почавши з нуля, він створив команду з 12 осіб та отримав цінні уроки управління ризиками. Через 10 років він пішов з Optiver, тому що хотів вийти за межі тієї ніші, в якій працював. 2017-го вони з Гуревич та двома дітьми переїхали до Лондона. Гайовий почав займатися торгівлею криптовалютами, вклавши $20 000 власних грошей.

2018-го на ринку криптовалют почалося падіння. Гайовому та двом його співзасновникам Йоанну Турпіну та Харро Мантелю знадобилося дев’ять місяців, щоб зібрати $900 000 ангельських інвестицій. Намагаючись залучити криптоентузіастів, Гайовий назвав компанію Wintermute на честь істоти зі штучним інтелектом із науково-фантастичного роману «Нейромант».

Наступний рік для Гайового та криптоіндустрії став кошмаром. Роздрібні інвестори значною мірою втратили до криптовалют інтерес, а трейдинг був вкрай млявим. Для трейдингу в Гайового було лише $500 000, а виторг не дотягував до $1 млн. З місяця на місяць стартап виживав із мінімумом готівки в банку.

GUERIN BLASK FOR FORBES

Євген Гайовий вважає, що зможе заповнити нішу, що звільнилася після краху біржі FTX, а криптовалютний ринок приречений на зростання. Фото GUERIN BLASK FOR FORBES

Але в січні 2020-го, за словами Гайового, стався прорив. Створені ним алгоритми арбітражної торгівлі, які грали на різниці цін однієї криптовалюти на різних біржах, почали приносити реальний прибуток. 12 березня, коли через пандемію американські фондові індекси за день впали на 10%, обсяг торгів криптовалютами різко зріс. За добу Wintermute заробив $120 000. «Мені стало зрозуміло, що якби в нас було більше капіталу, ми б заробили набагато, набагато більше», – каже Гуревич.

У липні Wintermute провела перший раунд венчурного фінансування та зібрала $2,8 млн. Раундом керував Джеремі Лью із Lightspeed Venture Partners. Він згадує свої враження від Гайового: «Він дуже розумний… Стереотипний розумний російський математик».

Гуревич, яка працювала в управлінському консалтингу, перейшла у Wintermute на повну ставку як операційна директорка. Вона відповідала за все, що виходить за рамки програмування чи трейдингу: фінанси, стратегію, підбір персоналу та маркетинг. Другий співзасновник Wintermute Харро Мантель покинув компанію, а третій Йоан Турпін залишився керувати розвитком бізнесу.

Літо 2022-го запамʼяталось як «літо DeFi» через бурхливе зростання кількості нових продуктів та користувачів децентралізованих фінансових додатків для трейдингу. Обсяг торгів на децентралізованій торговій платформі Uniswap, заснованій на відкритому вихідному коді, який не можна змінити, зріс приблизно з $10 млн на день у травні 2020 року – до $1 млрд через три місяці. Wintermute почала агресивно торгувати на Uniswap та інших децентралізованих біржах, створюючи системи арбітражу на зростаючому списку майданчиків.

Виторг Wintermute у 2020 році зросла до $53 млн. Компанія почала розвивати різні напрями бізнесу. Було збільшено обсяги торгів на платформах на кшталт Dydx, яка наприкінці 2021-го кілька днів випереджала Coinbase за денним оборотом. Було уклададено контракти з новими емітентами токенів, наприклад Optimism.

Емітент надавав Wintermute безвідсотковий кредит із власних монет Optimism для трейдингу. Часто такі контракти давали Wintermute право на опціони для придбання токенів за фіксованою ціною. Деякі з цих угод виявилися дуже прибутковими в 2021-му.

Wintermute почала експериментувати в новій галузі криптовалютного трейдингу під назвою MEV, або Maximal Extractable Value. Ця трейдингова стратегія за рахунок повільних розрахунків із транзакцій на блокчейні дозволяє трейдерам першими отримати доступ до кращих арбітражних угод.

Ефект масштабу

Коли обсяг торгів криптовалютами 2021-го почав бити рекорди, масштаб Wintermute дав їй додаткові переваги. Фірма була підключена до 30 централізованих бірж від Coinbase до дубайської Bybit, а також до десятків децентралізованих бірж. Вона торгувала 350 різними токенами. Таке величезне охоплення було надзвичайно корисним для арбітражу й давало уявлення про те, куди рухається ринок. Він допомагав Wintermute прогнозувати раптові злети чи падіння, які могли вплинути на прибутковість угод.

Масштаб давав ще дві важливі переваги. Що більшою ставала Wintermute і що більше вона торгувала, то легше було отримати дешеве фінансування від кредиторів та емітентів токенів, монетами яких вона торгувала. А великий обсяг угод на таких централізованих біржах як Coinbase гарантував знижки на торгові комісії.

У 2021 році обсяг торгів Wintermute досяг приголомшливої суми $1,5 трлн. Виторг виріс до $1,05 млрд, а чистий прибуток – до $582 млн. Деякі співробітники отримали багатомільйонні премії за рік. Wintermute виплатила акціонерам дивіденди в розмірі $35 млн. Гайовий заробив близько $12 млн завдяки 33-відсотковій частці в компанії.

2022-й виявився дещо іншим. У міру зростання інфляції та відсоткових ставок майже всі класи активів просіли, а криптовалюти постраждали найбільше. За перші дев’ять місяців цього року Wintermute отримала виручку у розмірі лише $225 млн – значно меншу, ніж у 2021-му. Деякі ризиковані операції в сегменті DeFi коштували їй дуже дорого: Wintermute постраждала від злому. Хакери вкрали $160 млн через помилку в захисті одного з цифрових гаманців. За словами Гайового, цього року компанія не отримає прибутку.

План – зайняти місце FTX

Коли минулого місяця біржа FTX Сема Бенкмана-Фріда оголосила про банкрутство, Wintermute тримала на ній $59 млн. Гайовий та Гуревич списали цю суму назавжди. Більшість їхніх грошей, виділених під біржову торгівлю, зосереджено на Coinbase, Kraken і Binance. І зараз, доки галузь у кризі, обсяг торгів Wintermute не перевищує $1 млрд на день. Для порівняння: на початку року він сягав $3–5 млрд.

Цей епізод дає привід задуматися про те, чи може Wintermute піти за Alameda і FTX. Гайовий наполягає, що його компанія чисельністю 95 осіб має міцний фінансовий фундамент: $400 млн власного капіталу і $720 млн в активах. А відношення боргу до капіталу складає 0,8, менше в порівнянні з публічними маркет-мейкерами на зразок Virtu. Бізнесмен також стверджує, що $350 млн із власного капіталу – це стейблкоїни (в основному USDC) та готівка, а більшість інших $50 млн – венчурні інвестиції.

Гайовий і Гуревич кажуть, що зараз працюють без вихідних – більше, ніж будь-коли раніше. Гайовий розглядає можливість запуску біржі фінансових деривативів, яка орієнтована на професійних трейдерів, щоб заповнити нішу, залишену FTX. Але він стверджує, що використовуватиме іншу архітектуру зберігання грошей клієнтів – зовнішні довірені компанії. Ту ж модель використовують Нью-Йоркська фондова біржа та інші традиційні фінустанови.

«Ми здебільшого готуємося до повторення 2021-го, – каже Гайовий. – Не обов’язково заробляти найбільше прямо зараз. Цей заробіток усе одно буде лише крихітною частиною того, що може дати нове зростання ринків».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні