Сі Цзіньпін і Сем Бенкман-Фрід /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Світ
Дата

Бенкман-Фрід, Маск та ГРУ Росії. Найбільш небезпечні люди та організації в інтернеті, за версією Wired

Щороку видання WIRED складає список найбільш небезпечних людей в інтернеті, і цього року до нього, серед інших, увійшли Сі Цзіньпін і Сем Бенкман-Фрід Фото Колаж Анна Наконечна

Цьогоріч цифровий світ приголомшили дві головні новини – крах FTX та покупка Маском соцмережі Twitter, але не лише вони мають негативні наслідки для світової мережі.

Видання WIRED пропонує власний список найбільш небезпечних людей та груп для інтернету. Forbes переклав головне.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Щороку видання WIRED складає список найбільш небезпечних людей в інтернеті. Вперше з 2015-го Дональд Трамп не потрапив до нього, але і без колишнього президента США нових джерел нестабільності та хаосу у світовій павутині вистачає.

Сем Бенкман-Фрід

Криптовалюта завжди притягувала нечистих на руку гравців, від шахраїв, які відмивають гроші, до наркодилерів. Та найнебезпечнішим з усіх виявився той, на кого і подумати не могли. Крах криптобіржі FTX розкрив потенційне шахрайство на $8 млрд, за яке перед судом постане колишній гендиректор компанії Сем Бекман-Фрід. Саме під його керівництвом FTX вклала величезні суми крипти користувачів у власну платформу Alameda Research, яка теж збанкрутувала.

За словами Джона Рея, нового гендиректора FTX, такого безладу і хаосу в компанії він в житті не бачив (а він розбирався із банкрутством Enron), тому цілком можливо, що проблеми будуть навіть більших масштабів. Окрім величезних грошових втрат, Бенкман-Фрід є особливо проблемною фігурою для криптоекономіки: саме він своїми діями показував, що виступає за збільшення контролю уряду за індустрією. Тепер же він став обличчям активної роботи регуляторів.

Ілон Маск

Коли Маск спрямовує свій ексцентричний геній на електромобілі і ракети, це сприяє прогресу людства. Але покупка Twitter показала, що цей геній має і небезпечний темний бік, який несе реальну загрозу мережі і людям. Звільнення тисяч співробітників компанії може нашкодити функціонуванню платформи, яка є центром спілкування і отримання інформації для людей з усього світу.

Він знімає бан з акаунту неонациста Ендрю Енгліна і підбурювача штурму Капітолія Дональда Трампа під приводом захисту свободи слова. Він зменшив кількість критично важливих модераторів контенту, суперечить собі ж, накладаючи бан на інші акаунти, та ширить дезінформацію зі свого ж акаунту про різні теорії змов. Twitter може і не розсипеться під керівництвом Маска, але платформа перетворюється на найгіршу версію себе.

Ілон Маск /Getty Images

Покупка Twitter показала, що цей геній Маска має і небезпечний темний бік, який несе реальну загрозу мережі і людям. Фото Getty Images

Сі Цзіньпін

На рахунку китайського президента одні серед найгірших прикладів порушення прав людини, серед яких увʼязнення уйгурів та розгін протестувальників у Гонконгу. Кожен вид його репресій супроводжується обмеженнями і в інтернеті: китайські цензори зачищають соцмережі від згадок про протести, а поліція вимагає від уйгурів завантажувати застосунок, який дає можливість шукати заборонений контент на їхніх телефонах.

А цього року незаконним вважається навіть уподобайка за пост про протести проти драконівської політики «нульової терпимості до ковіду». Зʼявилася навіть система, за якою завелика кількість порушень може призвести до повної заборони користування соцмережами. Сі чітко дав зрозуміти, що авторитарний контроль за цифровим життям китайців стане ще глибшим під час його третього терміну на посту президента.

Нарендра Моді

Премʼєр-міністр Індії зі своєю партією, схоже, наслідує приклад китайського лідера. За останні кілька років індійський уряд тимчасово закрив доступ до інтернету для конфліктного регіону Кашмір, заборонив китайські застосунки, серед яких і TikTok, і лише кілька тижнів тому віддав право на модерацію контенту в соцмережах групі з трьох осіб.

Найбільш кричущий випадок цифрових репресій – це ймовірно сфабрикована справа проти активістів, на компʼютери яких хакери за наказом поліції підкинули «докази» провини. Один з заарештованих помер у вʼязниці, а інші все ще залишаються за ґратами. Моді хоче здатися демократичним лідером, але демократія, схоже, не поширюється на інтернет.

ГРУ

Головне розвідувальне управління Росії роками була домом для найбільш агресивних і небезпечних хакерів у світі. Лише за останні кілька років ГРУшні групи Sandworm і APT28 спричинили два блекаути в Україні, вкрали та поширили документи, щоб вплинути на вибори в США у 2016-му, випустили вірус NotPetya, який завдав шкоди на принаймні $10 млрд, і намагалися зірвати закриття Олімпійських ігор 2018-го. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну хакери ГРУ ще більше зосередилися на кібератаках по українських урядових та корпоративних мережах.

DeSnake

Коли даркнет-ринок AlphaBay для наркотиків і украдених даних закрили у 2017-му, а його творця Александра Казеса знайшли мертвим у тайській вʼязниці, всі думали, що історія AlphaBay закінчилася. Аж ось влітку минулого року AlphaBay відродився під керівництвом DeSnake, його співзасновника і правої руки Казеса.

Тепер AlphaBay знову серед лідерів кримінальних маркетплейсів, хоч із деякими новими правилами. Так, на платформі забороняється продаж фентанілу та вірусів-вимагачів. Він також оновив систему безпеки сайту, щоб закрити його стало ще складніше: тепер можна розплачуватися лише криптовалютою Monero, яку значно складніше відслідкувати. А сам DeSnake, за його ж словами, перебуває у країні колишнього СРСР, тому затримати його буде теж непросто.

Хакер /Gettyimages

Хакерські DeSnake, Lazarus, Conti, Lapsus$, APT41, а також хакери ГРУ видання Wired додало до списку найнебезпечніших осіб в інтернеті у 2022 році. Фото Gettyimages

Lazarus

У 2022-му Північна Корея продовжила працювати на свій статус головного спонсора кіберзлочинності: її хакери і далі крадуть мільйони доларів у формі криптовалюти у найрізноманітніших жертв по всьому світу. Схоже навіть, що вони ще більше активізувалися.

Згідно із аналітичною фірмою Chainalysis, крадії Північної Кореї привласнили $840 млн лише за перші пʼять місяців 2022 року, що вдвічі перевищує загальний куш двох попередніх років. Близько $600 млн вони вкрали за одне пограбування. Всі ці гроші спонсорує один із найжахливіших режимів у світі, який утримує сотні тисяч політвʼязнів у концтаборах і запускає ракети у сусідів. 

Conti

У 2022-му світ продовжив потерпати від засилля програм-вимагачів, і жодна інша група не демонструє цю загрозу так яскраво, як Conti. За перші кілька місяців року група атакувала десятки державних і корпоративних установ. Із найгіршого, група запустила хвилю кібератак Коста-Рикою, закривши 27 державних органів та медичних закладів, що призвело за оголошення загальнонаціонального надзвичайного стану.

Після вторгнення Росії в Україну група оголосила повну підтримку війни, що призвело до витоку внутрішньої переписки групи, який спричинив незадоволений таким оголошенням член. Після цього Conti розпалася, але ймовірно лише на словах. Вони певно перегрупувалися у новому складі і продовжать використовувати свою прибуткову бізнес-модель.

Lapsus$

Гірша за групу безжальних хакерів-вимагачів – це група безжальних хакерів-вимагачів підліткового віку. У грудні 2021-го у Lapsus$ був дебют на хакерській сцені: група атакувала міністерство охорони здоровʼя Бразилії. Далі були показні злами великих технокомпаній, серед яких Uber, Okta, Rockstar Games, Nvidia, Microsoft, Samsung і Vodafone.

Минулої весни британські правоохоронці заарештували сімох людей, яких підозрюють у причетності до групи – всім їм було від 16 до 21. Одним із заарештованих був навіть нібито 16-річний злочинний геній групи. Але усіх їх відпустили без висування звинувачень і група продовжила сіяти хаос.

APT41

Китайська група, яку покриває китайський уряд, роками працює заради власного збагачення. Лише цього місяця групу повʼязали із викраденням $20 млн, які призначалися для допомоги постраждалим від ковіду – це безпрецедентне пограбування американського уряду хакерською групою, яку спонсорує китайський уряд.

Крім того, APT41 відповідальна за десятки шпигунських викрадень даних по всьому світу, кажуть аналітики в компанії PricewaterhouseCoopers. Ця аналітична компанія називає групу найбільшою кібершпигунською операцією у світі. Попри те, що мінʼюст США висунув звинувачення семи членам групи у 2020-го, вони все ще у розшуку, а їхні шпигунські і крадійкуваті операції безперешкодно продовжуються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні