Категорія
Новини
Дата

У США запровадили надзвичайну ситуацію через дефіцит електроенергетики. Байден пропонує звільнити від мита імпорт сонячних панелей

Президент США Джо Байден підписав розпорядженням про запровадження режиму надзвичайної ситуації у країні через кризу у сфері електропостачання. Про це йдеться на сайті Білого дому.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Багато факторів загрожують здатності Сполучених Штатів забезпечувати достатню кількість електроенергії для задоволення очікуваного попиту споживачів. Ці фактори включають перебої на енергетичних ринках, спричинені вторгненням Росії в Україну, та екстремальні погодні явища, що посилюються зміною клімату», – йдеться у документі.
  • У деяких частинах Сполучених Штатів умови посухи у поєднанні із хвилями спеки спричиняють рекордний попит на електроенергію та її дефіцит.
  • Байден зазначає, що сонячна енергія є одним з найбільш швидкозростаючих джерел нової генерації електроенергії в Сполучених Штатах.
  • Очікується, що у 2022 та 2023 роках на сонячні батареї та акумулятори буде припадати більш ніж половина нових потужностей сектору електроенергетики. «Відсутність сонячних елементів і модулів ставить під загрозу ці заплановані доповнення, що, своєю чергою, загрожує наявності достатньої потужності виробництва електроенергії для задоволення очікуваного попиту споживачів», – зазначено у документі.
  • Тому президент пропонує звільнити на рік від мита імпорт сонячних батарей з Камбоджі, Малайзії, Таїланду та В’єтнаму.

Контекст

У березні США заборонили імпорт скрапленого природного газу, кам’яного вугілля, нафти й продуктів нафтопереробки з Росії. Але ці обмеження можуть не діяти, якщо продукт має змішане походження. До портів Нью-Йорка та Нью-Джерсі у США в травні попри санкції прибули танкери з російською нафтою, пише The Wall Street Journal. 

Слідом за США Європейський Союз також ввів ембарго на російську нафту. Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакета санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС потребувало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Проти повного ембарго через залежність від російських поставок також виступали Болгарія, Чехія та Словаччина.

30 травня стало відомо, що ЄС прибрав із шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати Угорщині, Чехії, Словаччині й іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Напередодні лідери ЄС домовилися на саміті в Брюсселі про часткове ембарго на постачання російської нафти. Під санкції потраплять понад дві третини імпорту нафти з РФ. Заборона поки що не стосується постачання нафти трубопроводами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні