Україна збільшила експорт аграрної продукції наземними та водними шляхами. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У вересні аграрії експортували 6,9 млн т продовольства. Це рекорд з початку війни

Україна збільшила експорт аграрної продукції наземними та водними шляхами. Фото Getty Images

Україна збільшила експорт аграрної продукції наземними та водними шляхами. У вересні аграрії експортували 6,9 млн т продовольства, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Це рекордний показник з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • В порівнянні з серпнем Україна збільшила обсяги перевезень агропродукції на 41%.
  • Зокрема, збільшуються темпи роботи розблокованих портів Великої Одеси, зазначив Кубраков. 
  • «У вересні ми збільшили експорт агропродукції в понад два рази – до 3,8 млн т, а прийом суден під завантаження в 2,5 рази – до 168 суден на місяць», – повідомив міністр. За його словами, такі показники свідчать, що бізнес довіряє «зерновій ініціативі» та готовий нарощувати свою участь в її реалізації.
  • Також збільшується експортний потенціал дунайських портів. «Ми вже вийшли на стабільний показник у понад 1 млн млн т експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 000 т», – каже міністр інфраструктури.
  • Україна планує залучати іноземні інвестиції в розвиток Дунайського портового кластеру. За словами Кубракова, потреба в першочергових інвестиціях у цей проєкт – $200 млн.
  • У вересні залізницею Україна експортувала понад 1,2 млн т продовольства. Це на понад 200 000 т більше, ніж минулого місяця, зазначив міністр.
У вересні аграрії експортували 6,9 млн т продовольства. Це рекорд з початку війни /Фото 1

Аграрний експорт у вересні. Інфографіка: Мінінфраструктури

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову» угоду в листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

Україна веде важкі переговори задля продовження роботи зернового коридору,

розповів радник голови Офіса президента Михайло Подоляк в інтервʼю Bloomberg. Подоляк відмовився уточнити, коли можна очікувати будь-яких результатів. І назвав переговори «складними». Він зазначив, що Україна не веде переговори з РФ напряму. Натомість існують підгрупи, до яких також входять Туреччина та ООН.

За даними Мінагрополітики, за два місяці роботи «зернового коридору» з України було експортовано 1,55 млн т пшениці. З цієї кількості 72% відвантажили до країн Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини. Відтак до Африки відправили майже 423 000 т пшениці. Частка країн Африки в експорті пшениці через «зерновий коридор» за два перші місяці роботи склала 27%. Частка Туреччини у торгівлі українською пшеницею склала 25,6%. Також відомо, що ще 2% зерна було відвантажено до Афганістану та 3% – до Ємену.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні