Категорія
Новини
Дата

Росія спробує зірвати «зернову угоду» у листопаді – Кулеба

Україна працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб не допустити зриву Росією «зернової угоди». Про це інтерв’ю «РБК-Україна» заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Не зараз, але ближче до завершення її дії в листопаді ми побачимо спроби Росії поставити цю угоду під сумнів і зірвати її продовження», – зазначив він.
  • За словами міністра, Україна вже працює «з усіма ключовими гравцями», і з ООН, і з Туреччиною як фасилітаторами цієї угоди, і з країнами-отримувачами сільськогосподарської продукції для того, щоб не допустити цього зриву.

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. 

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. Україна розраховує експортувати «зерновим коридором» 3 млн т агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Згодом Ердоган запропонував відновити постачання зерна з Росії і погодився з тезою Путіна про українське зерно для «заможних країн».

Голова МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що на практиці 2/3 українського зерна, яке уряд вже вислав через «зерновий коридор» до іноземних споживачів, орієнтовано на ринки Азії, Африки та Близького Сходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні