З травня до ЄС надійшло понад 10 млн т сільгосппродукції з України, майже половина з яких відправилась до інших країн. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Експорт продовольства з України збільшив пропозицію для третіх країн. У ЄС спростували заяву Путіна

2 хв читання

З травня до ЄС надійшло понад 10 млн т сільгосппродукції з України, майже половина з яких відправилась до інших країн. Фото Getty Images

З травня до ЄС надійшло понад 10 млн т сільгосппродукції з України, майже половина з яких відправилась до інших країн. Обсяги зернових, які надходять до ЄС з України призводять до збільшення пропозиції для третіх країн, заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано у відповіді на запит Forbes.

Ключові факти

- ЄС зменшив імпорт зернових з України до ЄС у 2022 році порівняно з 2021 роком, але експортував на 1 млн т більше у 2022 році, ніж за аналогічний період минулого року. «Це свідчить про те, що всі обсяги зернових, які надходять до ЄС з України, прямо чи опосередковано призводять до збільшення пропозиції для третіх країн», – зазначив Стано.

- ЄС також сприяє експорту українського зерна через програму смуги солідарності (Solidarity Lanes), але не для того, щоб доставити його до ЄС, а для того, щоб направити його далі через ЄС. З травня до Євросоюзу надійшло понад 10 млн т зернових, олійних культур і супутніх продуктів з України, і лише 5,4 млн т з них залишилися в ЄС.

- Зернова угода ООН дозволила в серпні експортувати з України 1,7 млн ​​т зернових та іншої сільськогосподарської продукції. Ці зернові експортуються в Африку, Азію та Європу: 54 судна вже відправлено в Азію, 16 – в Африку, 32 судна – в Європу, звідки частина обсягу транспортується в Азію, а звідти до африканського континенту. Найпоширеніші напрямки: Туреччина, Республіка Корея, Іран, Єгипет, Судан. Два судна, які зафрахтовані Всесвітньою продовольчою програмою, вирушили до Джибуті та Ємену.

- В результаті зусиль ЄС і ООН ціни на продукти харчування в усьому світі продовжують знижуватися. Тільки в серпні світові ціни на продовольчі товари впали на 1,9%. «Від цього виграють всі покупці, особливо в найбільш вразливих країнах», – зазначив Стано.

- Він назвав «маніпуляцією і дезінформацією» слова президента РФ Путіна про те, що «зерновий коридор» потрібно обмежити, тому що недостатньо зерна відправляється до бідних країн.

Контекст

7 вересня Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. «Нас і найбідніші країни обдурили, як у народі кажуть, просто кинули», – сказав президент РФ. За його словами, за Всесвітньою програмою продовольства ООН було завантажено всього два кораблі.

Заяву Путіна також підтримав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він запропонував відновити постачання зерна з Росії і погодився з тезою президента країни-агресора Путіна про українське зерно для «заможних країн».

За даними Мінінфраструктури України, у рамках «зернової ініціативи» з моменту виходу першого судна з українським продовольством і до сьогодні вже експортовано 2,37 млн т агропродукції. В країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн т, в Європу – 32 судна з 0,85 млн т, в Африку – 16 суден з 0,47 млн т агропродукції.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що на практиці 2/3 українського зерна, яке уряд вже вислав через «зерновий коридор» до іноземних споживачів, орієнтовано на ринки Азії, Африки та Близького Сходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні