Категорія
Новини
Дата

У Верховній Раді хочуть звільнити від мита та ПДВ ввезення комплектуючих для дронів

Верховна Рада може звільнити на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових безпілотних літальних апаратів. Внесення двох відповідних законопроєктів до парламенту анонсував народний депутат від фракції «Голос», перший заступник керівника профільного комітету Ярослав Железняк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зміни до Податкового кодексу вносяться від голови комітету Данила Гетманцева, зміни до Митного кодексу – від Железняка, повідомив нардеп.
  • Законопроєкти передбачають звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових (матеріали, вузли, агрегати устаткування та комплектуючі) БПЛА, що ввозяться підприємствами для власної виробничої діяльності з виробництва та ремонту безпілотних літальних апаратів.
  • Передбачається, що підприємство, яке ввезло такі складові, повинно звітувати про використання цих товарів.
  • У разі нецільового використання таких ввезених товарів підприємство буде зобовʼязане доплатити митні платежі, від яких його було звільнено, та сплатити пеню, пояснив Железняк.

Контекст

6 лютого Верховна Рада внесла зміни до Податкового та Митного кодексів щодо сприяння ввезенню на митну територію України безпілотних літальних апаратів. Документи передбачають звільнення від ПДВ та ввізного мита дронів.

«Якщо звільняється сам БПЛА, обов’язково потрібно звільнити й комплектуючі, щоб національний виробник не опинився в неконкурентних обставинах», – говорив тоді Forbes радник міністра цифрової трансформації Георгій Цхакая. Проте рішення досі не прийняли.

Інша проблема – тривала доставка й ворожі конкуренти. Деталі для FPV-дронів не ексклюзивні, проте через логістичні проблеми з Китаю до України їх везуть не напряму, а в об’їзд через Європу. За китайські запчастини, акумулятори, двигуни, божевільна конкуренція з росіянами, каже засновник фонду «Хвиля’91» й власник логістичної компанії EnlivUA Group Олександр Яковенко.

Восени 2022-го «Хвиля’91» на $150 000 від Яковенка та IT-компанії Netpeak Group запустила виробництво власних FPV-дронів «Колібрі». Їх передають військовим безкоштовно, собівартість виготовлення – $200–215.

«FPV-дрони-камікадзе зараз роблять у кожному київському підвалі», – каже засновник благодійного фонду «Дронарня» Максим Шеремет. У мирному житті FPV-дрони – іграшка для розваг, на фронті – ефективний боєприпас, що наводить паніку на ворога.

Із мінусів – складне управління, відсутність автопілота й політ без GPS. Недоліки компенсує ціна. Середня вартість «пташки» – $200–1000. Це один із найдешевших способів знищення російських окупантів. Ліквідація піхоти за допомогою FPV-дрона коштує $700, легкої бронетехніки – $2000, свідчать розрахунки Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні