Категорія
Новини
Дата

У Закарпатський IT-кластер вступили близько 50 компаній і 100 ФОПів. Кількість айтівців в області збільшилася з 2000 до 30 000

З квітня до Закарпатського IT-кластера приєдналися близько 50 компаній та 100 ФОПів. Про це в інтервʼю DOU розповіла СЕО кластера Жанна Капіца.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ще близько 100 компаній, за її словами, зацікавились резидентством. Заявки також подали близько 300 ФОПів.
  • Серед членів кластера компанії Smart-UI, Precoro Inc, Caspio, Grid Dynamics, Азбука IT, SCS, Bograch technologies, HebronSoft, CYBRIDGE TECHNOLOGY, Simcord та інші. Деякі компанії, як то Sigma, Intellias, EPAM, SoftServe, Astound, є також резидентами інших кластерів.
  • «До 24 лютого передумов для того, щоб на Закарпатті був створений ІТ-кластер, не було. Бо, за різними даними, на території області перебувало близько 2000 айтівців, і то більшість їх була сконцентрована в Ужгороді», — розповіла Капіца. З 24 лютого в область приїхало 30 000–35 000 айтівців.

Контекст

Про плани перетворити Закарпаття у новий ІТ-кластер національного рівня написав голова Закарпатської ОВА Віктор Микита у Telegram наприкінці березня. Місцева влада планує співпрацювати з локальними представниками ІТ-сфери та тими, хто хоче перемістити свої компанії з інших куточків України.

У Харківському ІТ-кластері різко розкритикували ідею створення подібного кластеру айтівців на Закарпатті, звинувативши владу західного регіону у намірі відібрати цей бізнес у Харкова. Про це писав один із засновників та ідеологів Kharkiv IT Cluster Олександр Колб.

За словами Капіци, усі питання залагодженні й інші кластери активно допомагають Закарпатському.

«У нас є певна позиція, що ми не конкуруємо з іншими кластерами, а об’єднуємося, бо у нас є спільна ціль — перемога. Щодо історії з Харківським ІТ-кластером і певних заяв. Ми вже все зʼясували, питання давно вичерпане. Бо, по-хорошому, це були претензії до деяких заяв обласної військової адміністрації, — сказала вона. — З самого початку створення Закарпатський кластер завжди говорив, що ні податкове, ні фізичне резидентство не є обов’язковим для того, щоб вступати в Закарпатський ІТ-кластер».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні