Категорія
Картина дня
Дата

U2 виступили в київському метро разом з українським гуртом «Антитіла». Як це відбулося

U2 виступили в київському метро разом з українським гуртом «Антитіла». Як це відбулося

«У всьому світі немає місця, де ми хотіли б опинитись сьогодні більше, ніж у величному місті Києві», – сказав вокаліст U2 Боно з імпровізованої сцени в київському метро. На запрошення Володимира Зеленського Боно разом із гітаристом та клавішником гурту Еджем завітав в Україну, щоб зіграти концерт та підтримати українців у війні з Росією.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

На концерті, що пройшов на станції «Хрещатик» 8 травня, Боно та Едж виконали декілька композицій U2. Зокрема, Angel of Harlem, With or Without You та Stand by me Бена Кінга. Під час виконання останньої пісні до Боно та Еджа доєднались учасники гурту «Антитіла». Вранці 8 травня вони з дозволу командування приїхали з-під Харкова, де проходять службу, щоб взяти участь у концерті. В «київській» версії пісні замість «Me» виконавці співали «Ukraine».

Концерт з U2 – не перша колаборація «Антитіл» із західними музикантами від початку війни. 2 травня гурт випустив кліп на композицію 2Step, записану разом із британським співаком Едом Шираном. Саме він допоміг лідеру «Антитіл» Тарасу Тополі зв’язатися з солістом U2. «Ширан написав мені і сказав, що хоче поділитися моїм номером із Боно, – розповідає Тополя після концерту в метро. – Звісно, я погодився».

Боно подзвонив українському музикантові 7 травня. Повідомив, що їде до Києва з виступом, прибуде за 12 годин і хоче, щоб «Антитіла» заспівали Stand by Me разом із ним та Еджем. «Боно додав, що я матиму змогу сказати все, що вважаю за потрібне, та звернутись до будь-кого в світі з необхідним меседжем», – згадує Тополя. Він використав цю можливість, щоб показати шматки розірваної ракети, що летіла в будівлю в Києві, де знаходилася його рота; ракету зупинив білборд. Далі музикант звернувся до лідерів західного світу з питанням, чи боротимуться вони за Україну та чи підтримуватимуть українців.

«Антитіла» зіграли з U2 без жодних репетицій. Це була повна імпровізація – і вона вдалася, вважає Тополя. «Я, звісно, переживав, думаю, зрозуміло, чому. І втома далася взнаки, – додав музикант, який на момент концерту не спав практично дві ночі. – Але для гурту «Антитіла» та всієї України приїзд Боно та U2 — історична подія. Нам дуже приємно, що легенди світової музики підтримують нас у боротьбі проти російських окупантів».

Світові селебріті виступають у підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення. Так, 1 травня Україну відвідала Анджеліна Джолі. Вона зустрілася з дітьми, які постраждали від війни, та місцевими організаціями, які працюють над їхнім захистом. Також через війну в Україні Pink Floyd записав першу за 26 років пісню. Композиція Hey, Hey Rise Up була написана на мотив пісні «Ой, у лузі червона калина» у виконанні соліста «Бумбокс» Андрія Хливнюка.  

Боно й раніше виступав на підтримку українців. Місяць тому U2 опублікували відео, в якому Боно та Едж переспівали пісню U2 Walk On та написали «Сміливі люди України борються за свою та за нашу свободу проти невимовного насильства та несправедливого вторгнення». А 5 березня Боно виклав на сторінці U2 в Twiiter власне читання поеми «І мертвим, і живим…» Тараса Шевченка англійською мовою. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні