Вугілля проти їжі та ліків. Як протести в Казахстані можуть вплинути на економіку України /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Вугілля проти їжі та ліків. Як протести в Казахстані можуть вплинути на економіку України

Getty Images

Російська армія увійшла до Казахстану, щоб придушити масові протести в країні. Чого чекати українському бізнесу від проблем в одній із найбільших пострадянських економік

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 січня вартість акцій Kaspi, найбільшої казахстанської фінтех-компанії з активами в Україні, почала відновлюватися після обвалу на 30%, спричиненого масовими протестами в Казахстані.

«Компанія не сильно постраждала, але мародери розбили кілька вітрин в офісах», — розповідає виконавчий директор Kaspi Маржан Єльшибаєва. Через те, що в частині регіонів не було інтернету та звʼязку, не працював мобільний додаток Kaspi.kz та банкомати Kaspi Bank, заявив СЕО компанії Михайло Ломтадзе.

Збитки підраховує практично весь казахстанський бізнес: від найбільшого у світі виробнику урану «Казатомпром» до кондфабрики «Баян Сулу». Постраждали навіть майнери криптовалют — зараз у Казахстані розташовано приблизно шосту частину світової індустрії майнінгу, зазначає СЕО української криптобіржі KUNA Михайло Чобанян.

Багато криптоферм переїхали до Казахстану після низки заборон для криптобізнесу в Китаї. «У різні моменти ми побачили відключення від 12 до 18% всієї потужності мережі Bitcoin», — розповідає Чобанян.

Пʼятого січня вартість Bitcoin впала із $45,9 тис. до $43,7 тис, але не казахстанські події стали основною причиною обвалу. «На світові ринки в ці дні більше вплинула публікація протоколу грудневого засідання у ФРС», — зазначає голова департаменту корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко. У так званих Meeting Minutes комітету ФРС з відкритих ринків, опублікованих 5 січня, говориться, що американський центробанк може почати підвищувати ставку швидше, ніж передбачалося раніше.

Казахстанські події прямо впливали лише на локальні активи. Пʼятого та шостого січня обвалився і курс російського рубля – до мінімуму з квітня 2021 року. Також просіли котирування акцій російських компаній з нафтової та металургійної галузей, додає Мартиненко з ICU.

Ціни на нафту, навпаки, зростають. 4 січня країни ОПЕК+ домовилися розширити видобуток. У Казахстану — велика добова квота в 1,6 млн барелів (4% від загального обсягу за групою). Для порівняння, квоти Росії та Саудівської Аравії – 10,2 млн бар, ОАЕ – 2,9 млн, Нігерії – 1,7 млн.

2020-го експорт нафти приніс Казахстану $23,7 млрд, мідної руди — $4,25 млрд, заліза і сталі — $3,18 млрд, урану (у Казахстану 12% світових запасів) — $1,7 млрд.

Казахстанське вугілля та підступ Росії

Казахстанську економіку можна порівнювати з українською — $171 млрд проти $155 млрд у 2020 році. Наразі Казахстан не входить навіть до ТОП-20 торгових партнерів України. Експорт у країну за десять місяців 2021-го трохи перевищив $345 млн. Це у 8 разів менше, ніж 10 років тому і нижче, ніж українські поставки на 32 інших ринки (0,6% від загального обсягу).

Імпорт із Казахстану в Україну за той же період — $627,5 млн або 1,1% від загальної суми. Для порівняння, лідер і з експорту, і з імпорту Китай дав $6,5 млрд і $8,6 млрд відповідно. У Росії — $2,8 млрд і $4,7 млрд.

«Торговельні відносини між Україною та Казахстаном поступово слабшають після 2014-го, коли суттєво ускладнився транзит товарів через територію Росії, — пояснює керівниця Trade Center Київської школи економіки Світлана Таран. — Компенсувати це за рахунок поставок морем не вдалося».

Казахстан — 22-й за значимістю імпортер в Україну, проте наприкінці 2021 року його роль посилилася. Третина вартості всього імпорту з Казахстану в Україну минулого року припала на камʼяне вугілля, зазначає аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко. 66,5%, за даними Держстату, – паливні ресурси плюс нафта. «За 11 місяців 2021 року Україна імпортувала з Казахстану 2,3 млн тонн або 13% від усієї маси імпортного вугілля», — каже Ахтирко.

Україна імпортує близько 22% вугілля, яке споживає за рік, уточнює керівник стратегічних проектів КШЕ Максим Федосєєнко. З них дві третини постачає Росія. З листопада минулого року росіяни фактично припинили імпорт до України. Казахстан міг частково компенсувати потоки з Росії, проте Україна не отримує вугілля і звідти через блокування транзиту з боку російської держкомпанії РЖД.

На початок січня, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, державна Центренерго не може отримати 660 тис. тонн вугілля, законтрактованого з постачальниками з Казахстану. Загалом Україна додатково законтрактувала 1,5 млнтонн — крім Казахстану, із США, Польщі та ПАР.

«Фактично Росія контролює понад 85% імпорту вугілля в Україну, — зазначає Федосєєнко. — Навряд чи варто побоюватися, що події в Казахстані можуть стати на заваді постачанням на українські ТЕС: росіяни і так їх зупиняють».

До 50% поставок з Казахстану — коксівне вугілля, яке використовується в металургії. За винятком цієї категорії частка Казахстану на ринку енергетичного вугілля України з урахуванням власного видобутку становить 5%, зазначає Федосєєнко.

Чи потрібен Україні Казахстан

Чи зацікавлена у казахстанському ринку Україна? «У Казахстані знають і довіряють українській продукції, — зазначає Таран із КШЕ, — Тому там, як і раніше, користуються попитом такі галузі з України, як машинобудування та фармацевтика».

У доковідному 2019-му в топ-10 українського експорту в Казахстан було лише три непродовольчі категорії — залізничне обладнання, графіт та фарма.

У 2019-му постачання залізничних коліс казахстанській «КТЖ» розпочав «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Для фарміндустрії Казахстан – третій за обсягами експортний ринок після Узбекистану та Азербайджану. Графіт у країну експортує українська компанія «Завальєвський графіт». І 2019-го, і 2020-го головними експортними товарами з України до Казахстану були олія та маргарин — $28 і $25 млн відповідно. У десятці – цукор, зернові, шоколад та мʼясо.

Після того, як російський військовий контингент погодився допомогти керівництву Казахстану придушити протести, українському бізнесу буде складніше працювати на казахстанському ринку, вважає Таран. «Тепер Казахстан, ймовірно, політично залежатиме від Росії, — вважає вона, — Це робить їх непередбачуваним партнером».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні