В Україні дефіцит вугілля, а світові ціни на нього б'ють рекорди. Як країні пройти зиму без відключень світла /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

В Україні дефіцит вугілля, а світові ціни на нього б'ють рекорди. Як країні пройти зиму без відключень світла

Shutterstock

Україна підходить до опалювального сезону з гранично низькими запасами вугілля – вони втричі нижчі, ніж торік. В умовах світової енергетичної кризи й рекордного зростання цін на енергоресурси поставки навряд чи вдасться наростити. Це ставить країну перед нелегким вибором: відновлення імпорту електроенергії з Росії або позапланові відключення світла

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Через рекордне збільшення цін на газ у Європі, які вже перевищили $1700 за 1000 кубометрів при звичайних для початку осені $150–300, виробники електроенергії переключилися на вугілля. Високий попит створив дефіцит на вугілля в Європі, який не вдається покрити поставками з Австралії, Південної Африки, Колумбії й Росії.

Додатковий тиск на ціни здійснює Китай, який також зіткнувся з гострою нестачею палива на тлі постпандемічного сплеску виробництва електроенергії. Країна змушена імпортувати вугілля, конкуруючи з європейськими споживачами.

Результат – ціна вугілля побила історичний рекорд, перевищивши $270 за тонну. Для порівняння: на початку 2021 року тонна вугілля коштувала близько $90.

А що в Україні? На складах українських теплових електростанцій запаси вугілля на 4 жовтня становлять 713 000 тонн, що в 3,6 раза нижче, ніж минулого року, і в 3,3 раза нижче плану уряду, свідчать дані Міністерства енергетики. Запаси вугілля на складах уже навряд чи виростуть, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм центру Разумкова. «Центренерго» законтрактував невеликі обсяги, але вони не перекриють дефіцит», – говорить він.

Ситуація з низькими запасами вугілля на складах українських електростанцій, за словами Омельченка, викликана штучним стримуванням цін на електроенергію з боку НКРЕКП у квітні–липні. Регулятор лише 30 липня відреагував на зростання цін на паливо й підвищив максимальні граничні ціни (price cap) на ринку на 60,8%. «Електростанції працювали собі в збиток і не накопичували на складах вугілля навесні-влітку, коли це потрібно було робити», – каже експерт.

Станом на 3 жовтня на складах держкомпанії «Центренерго», яка виробляє 7% електроенергії країни, знаходиться 72 700 тонн вугілля. Цих обсягів вистачить на 5–10 днів роботи залежно від станції. При цьому держпідприємство заявляє про готовність забезпечити стабільне проходження опалювального сезону. Для цього компанія уклала контракти з українськими держшахтами на поставку вугілля протягом опалювального сезону загальним обсягом 1,5 млн тонн, а також законтрактувала 350 000 тонн вугілля в Польщі, 100 000 тонн в Казахстані, 37 500 тонн у американських виробників.

У свою чергу, запаси вугілля на складах DTEK Energy (виробляє 20% електроенергії в Україні) станом на 4 жовтня склали 603 000 тонн. Компанія до кінця 2021 року планує видобути 4,7 млн тонн вугілля, а також уже уклала контракти на постачання до кінця січня 2022-го 565 000 тонн з Польщі та США.

Імпорт із Росії, більше атомної енергії або відключення світла

Незважаючи на те що минулого року Україна підходила до початку опалювального сезону зі значнішими запасами енергоресурсів, уже в лютому країна стояла на порозі відключень світла через низькі запаси вугілля. Воно швидко закінчилося через морози, які призвели до різкого зростання споживання. Додатковий чинник: більшу частину минулого опалювального сезону працювали тільки 10 із 15 енергоблоків на українських атомних станціях, каже Ольга Кошарна, член Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України. Теплові електростанції були змушені збільшити виробництво електроенергії й споживання вугілля.

Уникнути відключень світла на початку 2021-го вдалося в тому числі завдяки екстреному постачанню електрики з Білорусі та Росії. У травні НКРЕКП заборонила імпорт енергії з цих країн. Заборона триватиме до 1 листопада.

Цієї зими в роботі будуть 14 атомних енергоблоків, а за необхідності – всі 15, обіцяє заступник міністра енергетики Юрій Власенко. Правда, за словами Омельченка, українська енергосистема навряд чи здатна витримати одночасну роботу 15 атомних енергоблоків. «Максимум 12-13 блоків одночасно, але все одно необхідні маневрені потужності, якими у нас виступають теплові електростанції на вугіллі», – каже експерт.

У періоди, коли в енергосистемі працювало одночасно 13 енергоблоків, максимальна кількість за останні роки, вони виробляли близько 300 млн кВт-год на добу при середньодобовому споживанні в опалювальний період 400–500 млн кВт-год, каже Кошарна. Тому навіть якщо Україна вироблятиме більше ядерної енергії, цей опалювальний сезон буде практично неможливо пройти без імпорту з Росії та Білорусі, каже Омельченко. На думку експертів, якщо не буде вугілля й імпорту, доведеться економити й тимчасово відключати світло по всій країні.

Сьогодні ще є шанс вчасно накопичити запаси вугілля для проходження осінньо-зимового періоду, каже прес-служба оператора енергосистеми «Укренерго». За його розрахунками, для проходження осінньо-зимового періоду країна повинна поставляти не менше 60 000 тонн вугілля на добу в жовтні, в листопаді – 80 000 тонн у день, в грудні–січні – 70 000 тонн і в січні–лютому – понад 85 000 тонн. У вересні 2021 року обсяги поставок вугілля на склади українських електростанцій становили 49 700–54 400 тонн у день, а витрати – 49 400–61 800 тонн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні