Категорія
Новини
Дата

Угорщина домоглася для себе виключень у новому пакеті санкцій ЄС – Сіярто

Угорщина домоглася, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках – до морських, а також виключення ядерної енергетики з нового пакета санкцій ЄС проти Росії. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, пише ЄП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • У вівторок питання нового санкційного пакета обговорювали посли ЄС у Брюсселі.
  • «Ми завзято вели переговори й досягли того, що стеля цін на нафту не поширюється на трубопровідне транспортування сирої нафти (так ми купуємо сиру нафту, яка потрібна для нашої енергетичної безпеки), а у разі надзвичайної ситуації не поширюється на морське транспортування, яке його замінює», – повідомив Сіярто.
  • Він додав, що Будапешту «вдалося вивести атомну енергетику з-під санкцій, тож ці санкції не поширюються і на будівництво нової АЕС «Пакш». 
  • Сіярто також наголосив, що жодна установа, яка має важливе значення для співробітництва в галузі ядерних досліджень та розробок, не потрапила до списку санкцій.
  • «Ми й надалі так само відстоюватимемо національні інтереси Угорщини», – заявив Сіярто.

Контекст

28 вересня Єврокомісія представила восьмий пакет санкцій проти Росії через проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України. У рамках чергового пакета санкцій, зокрема, пропонується розробити юридичну основу для запровадження граничної ціни на російську нафту.

Представники країн ЄС у вівторок досягли попередньої домовленості щодо нового пакета санкцій проти Росії через її війну з Україною, зокрема й обмеження ціни на російську нафту, повідомило Politico з посиланням на сімох європейських дипломатів.

На кінець вересня ЄС витратив €100 млрд на імпорт російського викопного палива з початку вторгнення РФ в Україну, підрахував Centre for Research on Energy and Clean Air.

Незважаючи на те, що експорт російського вугілля припинився, а газу знизився, ЄС продовжує імпортувати нафту, природний та скраплений газ на суму близько €260 млн на день.

Експорт російських енергоресурсів до ЄС впав на 60%, а доходи – лише на 30% порівняно з минулим роком. Наразі ціни на викопне паливо з РФ майже вдвічі вищі, ніж рік тому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні