На кінець вересня країни – члени ЄС витратили €100 млрд на імпорт російського викопного палива з початку вторгнення РФ в Україну. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС витратив уже €100 млрд на російські енергоносії з початку вторгнення РФ в Україну

На кінець вересня країни – члени ЄС витратили €100 млрд на імпорт російського викопного палива з початку вторгнення РФ в Україну. Фото Getty Images

На кінець вересня країни – члени ЄС витратили €100 млрд на імпорт російського викопного палива з початку вторгнення РФ в Україну. Обмеження цін з початку липня зменшили б цю суму на €14 млрд, підрахував Centre for Research on Energy and Clean Air.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Незважаючи на те, що експорт російського вугілля припинився, а газу знизився, ЄС продовжує імпортувати нафту, природний та скраплений газ на суму близько €260 млн на день.
  • Експорт російських енергоресурсів до ЄС впав на 60%, а доходи – лише на 30% порівняно з минулим роком. Наразі ціни на викопне паливо з РФ майже вдвічі вищі, ніж рік тому. Головна причина – маніпуляції на ринку.
  • РФ підвищує ціни, обмежує пропозицію, а потім заробляє на високих цінах. Зокрема, йдеться про припинення постачання газу до Європи, а також перешкоджання постачанню казахстанської нафти через російський порт Новоросійськ у Чорному морі, наголошують експерти CREA.
  • Встановлення граничних цін на російське викопне паливо скоротило б імпортні рахунки ЄС на €11 млрд з початку липня, після того, як цей захід було вперше обговорено на саміті G7. Це становить 35% вартості імпорту ЄС з Росії. 
  • Доходи Росії від експорту викопного палива могли б скоротитися ще більше – на €14,1 млрд, якби обмеження цін було застосовано до всіх вантажів викопного палива, що перевозяться до третіх країн на борту кораблів, застрахованих або які належать європейським компаніям, кажуть у CREA.
CREA

ЄС витратив €100 млрд на російське викопне паливо з початку вторгнення РФ в Україну. Фото CREA

Контекст 

2 вересня країни G7 домовилися про обмеження цін на російську нафту. План G7 дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.

План закликає країни-учасниці відмовитися від послуг, у яких домінує Захід, включаючи страхування, фінанси, брокерські послуги та навігацію для нафтових вантажів, за ціною, вищою за встановлену межу. 

Після рішення країн віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, повідомило раніше Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах.

Україна ж закликала Європейський союз запровадити жорсткі економічні санкції проти Росії, а не персональні, щоб покарати країну за організацію фейкових референдумів в окупованих регіонах.

28 вересня Єврокомісія представила новий, восьмий, пакет санкцій проти Росії через проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України. У рамках чергового пакета санкцій, зокрема, пропонується розробити юридичну основу для запровадження граничної ціни на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні