Категорія
Новини
Дата

Угорські фермери протестують біля пункту пропуску «Захонь», але кордон не блокують

Угорські фермери 9 лютого протестують біля пункту пропуску «Захонь» на кордоні з Україною, але рух вантажівок не блокують. Про це пише угорське видання Világgazdaság і УП з посиланням на речника Держприкордонслужби Андрія Демченка.

Ключові факти

  • Акцію протесту організували Асоціація спілок угорських фермерів і фермерських кооперативів та Національна сільськогосподарська палата. 
  • Угорські фермери виступають проти рішення Єврокомісії про продовження безмитного ввезення української продукції ще на рік. 
  • Протестувальники наполягають, що продукти, які надходять з-за меж ЄС, повинні підпорядковуватися тим самим правилам, яких дотримуються фермери ЄС, і Брюссель повинен захистити інтереси своїх власних фермерів, «а не намагатися знищити європейське село своїми заходами».
  • Вони переконані, що «Україна може зруйнувати європейське сільське господарство» й багато виробників і переробників продуктів харчування в ЄС можуть збанкрутувати через надходження українських товарів.
  • Трактори та різні види сільськогосподарської техніки розтягнулися на сотні метрів поблизу угорсько-українського кордону. 
  • Водночас рух вантажівок через КПП зберігається на інтенсивному рівні попередніх днів, повідомив Демченко. «Сьогодні ми відзначали, що рух вантажних транспортних засобів забезпечується, як і раніше, інтенсивно, ускладнень для руху не фіксувалося», – зазначив він.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

9 лютого близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні