Категорія
Новини
Дата

Україна будуватиме дев'ять атомних енергоблоків спільно з Westinghouse

НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse збудують дев'ять нових енергоблоків АP-1000 на українських АЕС. У 2021-му компанії домовлялися про будівництво пʼяти. Про це повідомляє Міненерго у Фейсбуці.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали три угоди про посилення співпраці між компаніями.
  • Зазначається, що таким чином буде збільшено кількість енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000 в Україні, з 5 до 9. Це реактори нового покоління з кращими експлуатаційними характеристиками та можливістю працювати в режимі маневрування.
  • «Ми осучаснимо наш парк атомних енергоблоків, що вироблятимуть чисту, безпечну та надійну енергію без жодного впливу Росії. У перспективі Україна може стати ключовим експортером електроенергії в Європу», — сказав міністр енергетики України Герман Галущенко.
  • Також сторони домовилися про збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС. Йдеться про забезпечення паливом наявних енергоблоків і тих, які будуть побудовані в Україні в рамках співпраці. Паливо постачатиметься з виробничого майданчика Westinghouse у Швеції. При цьому виробництво компонентів тепловиділяючих збірок відбуватиметься в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом».

Контекст

У 2021 році «Енергоатом» заявив, що спільно з Westinghouse Україна збудує по одному блоку на Рівненській, Хмельницькій і Южноукраїнській АЕС, два на Запорізькій АЕС. Україна має намір замістити сучасними енергоблоками наявні до 2050 року. Будівництво першого блоку мало закінчитися у 2027 році. Вони мали будуватися на кредитні кошти та з бюджету «Енергоатому».

Зараз в енергосистемі України є 15 атомних енергоблоків на чотирьох АЕС. З початком війни у лютому 2022 року Україна повністю відмовилась від російського ядерного палива.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні