Категорія
Новини
Дата

Україна будуватиме дев'ять атомних енергоблоків спільно з Westinghouse

1 хв читання

НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse збудують дев'ять нових енергоблоків АP-1000 на українських АЕС. У 2021-му компанії домовлялися про будівництво пʼяти. Про це повідомляє Міненерго у Фейсбуці.

Ключові факти

  • Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали три угоди про посилення співпраці між компаніями.
  • Зазначається, що таким чином буде збільшено кількість енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000 в Україні, з 5 до 9. Це реактори нового покоління з кращими експлуатаційними характеристиками та можливістю працювати в режимі маневрування.
  • «Ми осучаснимо наш парк атомних енергоблоків, що вироблятимуть чисту, безпечну та надійну енергію без жодного впливу Росії. У перспективі Україна може стати ключовим експортером електроенергії в Європу», — сказав міністр енергетики України Герман Галущенко.
  • Також сторони домовилися про збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС. Йдеться про забезпечення паливом наявних енергоблоків і тих, які будуть побудовані в Україні в рамках співпраці. Паливо постачатиметься з виробничого майданчика Westinghouse у Швеції. При цьому виробництво компонентів тепловиділяючих збірок відбуватиметься в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом».

Контекст

У 2021 році «Енергоатом» заявив, що спільно з Westinghouse Україна збудує по одному блоку на Рівненській, Хмельницькій і Южноукраїнській АЕС, два на Запорізькій АЕС. Україна має намір замістити сучасними енергоблоками наявні до 2050 року. Будівництво першого блоку мало закінчитися у 2027 році. Вони мали будуватися на кредитні кошти та з бюджету «Енергоатому».

Зараз в енергосистемі України є 15 атомних енергоблоків на чотирьох АЕС. З початком війни у лютому 2022 року Україна повністю відмовилась від російського ядерного палива.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні