Категорія
Новини
Дата

Україна через дефіцит електроенергії залучала аварійну допомогу з Польщі та Румунії

Україна ввечері 15 квітня залучала аварійну допомогу з Польщі та Румунії через дефіцит електроенергії в енергосистемі, йдеться у повідомленні пресслужби НЕК «Укренерго».

Ключові факти

  • 15 квітня у години вечірнього максимуму споживання в енергосистемі не вистачало електроенергії – був наявний дефіцит. 
  • Для підтримки балансу в енергосистемі Диспетчерський центр «Укренерго» з 20:00 до 22:00 залучав аварійну допомогу від операторів енергосистем Польщі та Румунії загальним обсягом 800 МВТ-год, йдеться у повідомленні.
  • Із 07:00 сьогодні на Харківщині застосовувалися погодинні графіки відключень. Енергетики закликають громадян обмежити користування потужними енергоємними приладами з 19:00 до 22:00. 
  • «Укренерго» зазначило, що упродовж доби планується імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови загальним обсягом 13 100 МВт-год.

Контекст

Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

У січні Кабмін ухвалив постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

За даними Міненерго, у січні узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становили 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірній пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу, зазначали в міністерстві.

ENTSO-E 14 лютого ухвалило рішення про збільшення технічної можливості імпорту електроенергії в Україну до 700 МВт у будь-який час.

Напередодні Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон підтримала позицію України щодо необхідності рішення ENTSO-E для збільшення пропускних можливостей міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з європейських країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні