Категорія
Новини
Дата

Уряд зняв з експортерів електроенергії зобовʼязання платити 80% прибутку від експорту «ГарПоку»

Кабінет Міністрів скасував свою постанову від 7 липня 2022 року №775, яка передбачає обовʼязок перерахування експортерами електроенергії 80% прибутку ДП «Гарантований покупець». Рішення ухвалено на засіданні уряду 13 квітня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Ключові факти

  • Уряд визнав такою, що втратила чинність, постанову про покладання спецзобовʼязань на учасників ринку електричної енергії у звʼязку зі здійсненням операцій з експорту електричної енергії під час військового стану.
  • Мета такого рішення – «створення передумов для збільшення експорту електроенергії в обʼєднану енергетичну систему України», зазначив Мельничук.

Контекст

Постанова №775 від 7 липня 2022 року покладала спецзобовʼязання на експортерів е/е спрямовувати 80% прибутку від експорту «ГарПоку» за договорами про надання їм послуги із гарантування безпеки електрозабезпечення. Минулого року постало питання необхідності виведення «ГарПока» на експорт, щоб мінімізувати втрати зеленої е/е та отримати додаткові кошти.

У жовтні 2022 року Міненерго заборонило експорт електроенергії після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми.

У квітні 2023 року Міненерго дозволило відновити експорт електроенергії, якщо є профіцит генеруючої потужності. Водночас зазначалося, що експорт здійснюватиметься тільки за умови забезпечення українських споживачів електроенергією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні