Категорія
Новини
Дата

Україні дозволили збільшити імпорт електроенергії з Європи

Європейське енергооб’єднання ENTSO-E 14 лютого ухвалило рішення про збільшення технічної можливості імпорту електроенергії в Україну до 700 МВт у будь-який час, повідомила пресслужба НЕК «Укренерго».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше максимально можливий імпорт з Європи становив 700 МВт уночі та 600 МВт в інші години доби.
  • «Це результат нашої спільної наполегливої роботи з європейськими колегами, які глибоко розуміють важливість імпорту для енергосистеми України і надають нам всебічну підтримку у цьому напрямі», – йдеться в повідомленні.
  • В «Укренерго» наголосили, що й надалі працюватимуть над розширенням технічних можливостей для комерційного обміну між Україною та Європою. 
  • Наразі триває оцінка можливості подальшого збільшення лімітів комерційного обміну, додали в компанії.

Контекст

3 січня Кабмін прийняв постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

За даними Міненерго, у січні узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становили 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірній пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу, зазначали в міністерстві.

Президент Володимир Зеленський у грудні минулого року заявляв про постачання електроенергії з Європи обсягом близько 2 ГВт для проходження зими, оцінивши необхідний обсяг коштів у $800 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні