Категорія
Новини
Дата

Бізнесу, який імпортує електроенергію з ЄС, забезпечать безперервне електропостачання – постанова уряду

У вівторок, 3 січня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду, йдеться у повідомленні уряду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документом передбачені на період до 30 квітня додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання для тих непобутових споживачів, чиї об’єкти споживатимуть імпортовану електричну енергію.
  • «Щоб уникнути маніпуляцій, графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо споживач імпортуватиме обсяги не менші, ніж власне споживання у вересні 2022 року – до застосування примусових обмежень електропостачання», – сказано у повідомленні.
  • Зазначається, що додаткові гарантії для імпортерів електроенергії з ЄС дозволять перерозподілити вивільнені потужності української генерації, зменшивши у такий спосіб загальну кількість відключених абонентів.
  • У Кабміні наголошують, що імпорт електроенергії є одним з інструментів зниження дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі Україні, що виник внаслідок російських обстрілів. На сьогодні погоджені комерційні перетоки між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) складають 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень.
  • «Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні пікові години… Водночас ціни на ринку «на добу наперед» в країнах ЄС суттєво вищі за ціну в Україні. Тому для залучення імпорту електроенергії необхідне створення додаткових стимулів, зокрема – гарантування промисловим підприємствам безперервного електропостачання у разі укладання відповідних договорів», – кажуть в уряді.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За попередніми даними Командування повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

У суботу, 31 грудня, Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по українських містах, вона призвела до руйнувань у Києві. У кількох областях та столиці було обмежено електропостачання. Ворог атакував не лише критичну інфраструктуру, але й житлові будинки, готелі та школи. 

В новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Росія атакувала Україну іранськими дронами, в результаті було збито 45 ударних безпілотників. У ніч з 1 на 2 січня окупанти знову завдали масованого удару безпілотниками «Shahed-131/136», ППО знищила усі 39 ударних БпЛА. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони збили майже пів тисячі ворожих безпілотників, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні