Категорія
Новини
Дата

Україна до кінця року очікує від МВФ щонайменше $900 млн – голова НБУ

Україна до кінця року може отримати третій транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) щонайменше на $900 млн. У грудні очікується позитивне рішення ради директорів МВФ щодо другого перегляду програми EFF. Про це 6 грудня повідомив голова Національного банку Андрій Пишний на форумі корпоративних директорів Професійної асоціації корпоративного управління, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • НБУ отримав висновки МВФ на рівні персоналу і підписав меморандум (про економічну та фінансову політику) у новій редакції, як і уряд. Зараз очікується рішення ради директорів МВФ, повідомив Пишний. 
  • За словами голови НБУ, позитивне рішення ради директорів МВФ означатиме не лише виділення третього траншу в $900 млн, а й підтвердження підтримки міжнародних партнерів України, адже загальна межа програми EFF обсягом $15,6 млрд становить $115 млрд у базовому варіанті та $140 млрд – у негативному.
  • Нацбанк, як і раніше, очікує отримання 2024 року $38 млрд зовнішньої фінансової допомоги, зазначив Пишний.
  • Голова НБУ наголосив, що ризик переривання такої підтримки залишається ключовим серед ризиків.
  • У календарі засідань ради директорів МВФ, який на сьогодні розписаний до 15 грудня включно, питання України поки що відсутнє.

Контекст

Чотирирічна програма МВФ для України стартувала 3 квітня, коли Мінфін отримав транш від фонду у $2,7 млрд. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го переважна більшість співробітників фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни, розповідав у липневому інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

У червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на $900 млн. Така сама сума очікується й у разі успішного завершення поточних дискусій. Відповідне засідання ради директорів МВФ, де ухвалюватимуть остаточне рішення, ймовірно, відбудеться наприкінці листопада чи в грудні, прогнозував у розмові з Forbes Рашкован. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

13 листопада МВФ повідомив про досягнення угоди на рівні персоналу (SLA) за оновленим переліком економічної та фінансової політик для другого перегляду програми EFF.

Фонд заявив, що усі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня були виконані. Більшість структурних маяків також було досягнуто, відкриваючи шлях для розгляду радою директорів, що дало б змогу виділити близько $900 млн (SDR663,9 млн).

Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні