Категорія
Новини
Дата

Україна переважно вчасно виконує структурні маяки МВФ та ЄС, але є борги. Аналітики назвали проблемні напрямки

2 хв читання

Україна переважно вчасно виконує умови програм МВФ (EFF) та макрофінансової допомоги ЄС. За 9 місяців роботи програми МВФ зроблено потрібні кроки по 16 з 23 структурних маяків МВФ та вісім з 20 умов за програмою ЄС. Країна не виконала або пропустила дедлайн за шістьма маяками МВФ та трьома зобов’язаннями ЄС. Про це свідчать результати моніторингу консорціуму українських аналітичних центрів RRR4U.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Найбільш проблемними моментами виконання програми МВФ залишаються два завдання у фіскальній політиці: повернення програми доступних кредитів «5-7-9» до підтримки саме малого та середнього бізнесу, а також розробка планів реформ податкової та митної служб. 
  • Дедлайни за цими маяками минули у вересні та жовтні відповідно, але вони досі не виконані. Також низку маяків Україна виконала зі запізненням, зазначено в коментарі RRR4U.
  • У програмі ЄС Україна прострочила зобов’язання в сферах ефективного врядування та енергетики: досі не впроваджено норми закону про адмінпроцедуру, а також немає Плану заходів із відновлення енергетичної інфраструктури з урахуванням цілей переходу до зеленої енергетики. Водночас успішно виконано зобов’язання з поліпшення роботи газової сфери.
  • Дотримуватися строків та домовленостей ще більш важливо напередодні оновлення меморандуму з МВФ після другого перегляду програми. Щоб отримати позику в грудні, треба виконати все, що заборгували. Консорціум RRR4U очікує, що дедлайни будуть більш чіткими в 2024 році при отриманні допомоги від ЄС після запуску нової програми підтримки Ukraine Facility, на яку очікують уже з початку наступного року.
Україна переважно вчасно виконує структурні маяки МВФ та ЄС, але є борги. Аналітики назвали проблемні напрямки /Фото 1

Контекст

Чотирирічна програма МВФ для України стартувала 3 квітня, коли Мінфін отримав транш від Фонду у $2,7 млрд. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го переважна більшість співробітників Фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни, розповідав у липневому інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

У червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на $900 млн. Така ж сума очікується й у разі успішного завершення поточних дискусій. Відповідне засідання Ради директорів МВФ, де ухвалюватимуть остаточне рішення, ймовірно, відбудеться наприкінці листопада чи в грудні, прогнозував у розмові з Forbes Рашкован. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

ЄС, МВФ та інші партнери готові допомагати. Їхня глобальна мета – створити передумови для економічного розвитку та зростання України. Для цього в меморандумах про позики містяться структурні маяки (МВФ) та зобов’язання (ЄС). Це зміни, які Україна має зробити для досягнення макроекономічної стійкості та зростання.

Виконання зобовʼязань сприятиме підвищенню довіри не тільки з боку МВФ та ЄС, але й усіх міжнародних партнерів та іноземного бізнесу.

Перший щоквартальний випуск моніторингу виконання Україною умов ключових міжнародних програм фінансування з МВФ та ЄС від Консорціуму RRR4U підготовлений за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

RRR4U (Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine) – консорціум чотирьох українських організацій громадянського суспільства: Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Інститут аналітики та адвокації та DiXi Group. Моніторинг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд