Категорія
Новини
Дата

Україна і Молдова спростили перетин кордону для вантажних поїздів. Це має збільшити потенціал дунайських портів

Експортний потенціал портів Дунайського кластеру може зрости. Верховна Рада ратифікувала внесення змін до угоди між урядами України та Молдова про спрощення перетину кордону для вантажних поїздів. Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення.

Ключові факти

  • Ухвалені парламентом рішення дозволить здійснювати транзитні перевезення на дільниці Етулія (Молдова) – Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова), без тридобової зупинки у Рені. 
  • Це стосуватиметься рухомого складу всіх форм власності та вантажів, які прямують з Молдови та України або транзитом через їх території в напрямку молдовського Джурджулешти та румунського Галац-Ларга.
  • «Ці зміни дають можливість значно прискорити та збільшити залізничні вантажоперевезення між Україною та Молдовою, а також суттєво підвищити експортний потенціал портів Дунайського кластеру», – пояснив віцепремʼєр Олександр Кубраков. 
  • За його словами, йде робота над відновленням та розвитком інфраструктури морських портів Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів. 
  • Ухвалені зміни також сприятимуть збільшенню пропускної спроможності пунктів пропуску Фрікацей–Етулія та Рені–Джурджулешти, додали в Мінвідновлення.

Контекст

Наприкінці липня філія «Центр транспортної логістики» «Укрзалізниці» та Молдовський залізничний оператор Calea Ferată din Moldova (CFM) уклали договір, завдяки якому УЗ зможе надавати послуги з організації перевезень вантажів транзитом територією Молдови в усіх напрямках.

Зокрема, Румунія вже забезпечила транзит понад 20 млн т зерна з України, близько половини з усіх 41 млн т, відправлених так званими дорогами солідарності з початку російського вторгнення. Наприкінці липня повідомлялося про плани розширити один із ключових зернових маршрутів на тлі атак Росії на українські порти і склади.

Міністр закордонних справ Лумініца Одобеску заявила, що Румунія може відкрити нові пункти пропуску з Україною, збільшити персонал на існуючих пунктах пропуску та залучити відставних та військових лоцманів для прискорення транзиту суден через дунайські канали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні