Україна розпочала онлайн-переговори щодо продовження «зернової угоди» – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна розпочала онлайн-переговори щодо продовження «зернової угоди» – Reuters

Getty Images

Україна веде онлайн-перемовини з партнерами щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на продовження постачань країною зерна на світові ринки, пише Reuters із посиланням на джерело в українському уряді.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Джерело заявило, що Україна не вела переговори з Росією, яка блокувала українські порти Чорного моря після вторгнення минулого року, але Київ зрозумів, що його партнери розмовляють із Москвою.
  • «Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів», – сказало джерело на умовах анонімності.
  • «Зернову угоду» було реалізовано за посередництва ООН та Туреччини в липні минулого року і було продовжено в листопаді, нині вона чинна до 18 березня, якщо не буде узгоджено продовження.
  • Міністр закордонних справ Туреччини Мевлут Чавушоглу заявив минулого тижня, що Анкара наполегливо працює над продовженням ініціативи, тоді як Росія дала зрозуміти, що вона незадоволена аспектами угоди.
  • Москва заявила, що погодиться продовжити угоду лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.
  • Експорт сільськогосподарської продукції з Росії не підпадає під санкції Заходу, але Москва заявляє, що обмеження щодо виплат, логістики та страхування є «барʼєром» для її здатності експортувати зерно та добрива.
  • Експорт зерна з України зменшився на 26,6%, до 32,9 млн т, за сезон 2022/23 станом на 6 березня через менший врожай та логістичні тружнощі, спричинені вторгненням Росії.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це позначається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

31 січня координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що чорноморську зернову ініціативу не заблоковано, над її продовженням триває робота, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Представники Росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують з українських портів чи до них, ідеться в спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

Україна планує звернутися до Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй із проханням розпочати переговори про продовження «зернової угоди», домагаючись продовження мінімум на один рік, до неї також входитиме порт Миколаєва, повідомив в інтервʼю агентству Reuters заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні