Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати від ЄС €18 млрд наступного року – голова Єврокомісії

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн Фото Getty Images

Лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після саміту лідерів ЄС у Брюсселі, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фон дер Ляєн зазначила, що Україна потребує приблизно €3–4 млрд на місяць, «щоб мати достатньо ресурсів для основ». За її словами, ця сума має фінансуватися ЄС, США та фінансовими інституціями. 
  • «Тож дискусія була про €1,5 млрд на місяць для України, фінансовані ЄС. Це дає загальну суму €18 млрд на наступний рік – обсяг, на який Україна може розраховувати», – сказала фон дер Ляєн.
  • Вона зазначила, що міністрам фінансів країн ЄС доручено розробити відповідний механізм. 
  • «Було б також важливо дати сигнал Україні, що ми дуже добре знаємо, яким важливим є цей надійний потік доходу», – додала вона.

Контекст

Наприкінці вересня стало відомо, що США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні. Вашингтон часто контактував з Єврокомісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні, – сказала одна з офіційних осіб США, додавши: Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді грантів, а не кредитів».

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія працює над тим, щоб надавати Україні близько €1,5 млрд бюджетної підтримки щомісяця у 2023 році.

Водночас Конгрес США може до січня ухвалити законопроєкт про виділення Україні до $50 млрд допомоги. Президент Джо Байден вважає, що зобов’язання США щодо підтримки України можуть похитнутися, якщо республіканці знову візьмуть контроль над Палатою представників.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Ця сума могла бути майже вдвічі більшою, з огляду на заяви найбільших донорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні