США закликали країни Європейського Союзу прискорити та збільшити фінансову підтримку України. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні – FT

США закликали країни Європейського Союзу прискорити та збільшити фінансову підтримку України. Фото Getty Images

США закликали країни Європейського Союзу прискорити та збільшити фінансову підтримку України, оскільки МВФ вивчає нові способи надання грошей Києву, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вашингтон часто контактував з Європейською комісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні», сказала одна із офіційних осіб США, додавши: «Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді грантів, а не кредитів».
  • Інший представник ЄС заявив, що премʼєрміністр України Денис Шмигаль нещодавно зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, щоб наголосити, що Києву необхідно близько €3,5 млрд на місяць. 
  • Високопоставлений представник США сказав: «Ми з нетерпінням чекаємо на початок надання ЄС обіцяної допомоги у розмірі €5 млрд, починаючи з наступного місяця, і закликаємо ЄС швидко розробити регулярний механізм для продовження надання бюджетної підтримки Україні в майбутньому».
  • Представник комісії сказав, що такий великий пакет «вимагає ретельного управління бюджетом» і «це потребує ретельного розгляду і, отже, потребує більше часу».
  • Окремо МВФ вивчає способи збільшення своєї безпосередньої допомоги Києву, водночас просуваючись до повноцінної програми кредитування, поставивши країну у певні економічні та фінансові умови.
  • МВФ також розглядає можливість розширення екстреної допомоги Україні. Механізм, який призначений для країн, що борються зі зростаючими цінами на продукти харчування, має становити близько $1,3 млрд додаткового фінансування, і є надія, що рада директорів затвердить його на той час, коли в середині жовтня розпочнуться щорічні збори.

Контекст

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема, законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

Вашингтон надав Києву економічну допомогу у розмірі $8,5 млрд і запросив у Конгресу ще $4,5 млрд у вигляді грантів.

Тим часом Брюссель виплатив €1 млрд із €9 млрд, обіцяних у травні. Цього місяця він погодився надати ще €5 млрд, але ще не виплатив кошти. Він сподівається виплатити €3 млрд, що залишилися, до кінця року.

Це на додаток до кредиту ЄС у розмірі €1,2 млрд, наданого раніше цього року, що еквівалентно третинам щомісячних потреб уряду України у зовнішньому фінансуванні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні