Президент США Джо Байден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Конгресі США розглядають допомогу Україні на $50 млрд. Байден стурбований, що в майбутньому підтримку можуть скоротити

Президент США Джо Байден Фото Getty Images

Конгрес США може до січня ухвалити законопроєкт про виділення Україні до $50 млрд допомоги, пише NBC News. Президент Джо Байден вважає, що зобов’язання США щодо підтримки України можуть похитнутися, якщо республіканці знову візьмуть контроль над Палатою представників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У Конгресі США думають над ухваленням законопроєкту, який гарантуватиме продовження підтримки України в 2023 році, навіть якщо результати проміжних виборів до Палати представників призведуть до її зменшення. 
  • Конгрес США може до кінця цього року ухвалити закон про пакет допомоги до $50 млрд, які будуть розподілені на весь 2023 рік. Офіційного запиту від адміністрації Байдена ще немає, тому сума є приблизною.
  • У вересні Конгрес схвалив $12 млрд військової та економічної допомоги Україні, але новий пакет буде значно більшим, зазначає телеканал із посиланням на джерела. 
  • За словами одного з сенаторів-республіканців, цієї суми вистачить, щоб Україна могла прожити рік. «Ці $12 млрд виглядатимуть як кишенькові гроші», – сказав він на умовах анонімності.
  • Водночас Байден висловив стурбованість тим, що зобов’язання США щодо підтримки України можуть похитнутися, якщо республіканці знову візьмуть контроль над Палатою представників, пише CNN. «Так, я хвилююся через це, тому що вони сказали, що скоротять допомогу», – заявив президент США.

Контекст

Перед проміжними виборами до Конгресу США у Республіканській партії намітився розкол щодо питання подальшої допомоги Україні. Лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті, який може отримати посаду спікера, якщо Республіканська партія виграє вибори в листопаді, попередив, що його однопартійці «не збираються виписувати Україні чек-бланш». «Я думаю, що люди будуть сидіти в рецесії, і вони не збираються виписувати Україні чек», – заявив Маккарті.

14 жовтня Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $725 млн. Він включатиме боєприпаси для HIMARS, медичне обладнання й транспортні засоби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні