Категорія
Новини
Дата

США близькі до надання Україні ракет великої дальності ATACMS – Reuters

Адміністрація президента Джо Байдена близька до того, щоб схвалити постачання в Україну ракет більшої дальності, що дасть Києву можливість завдати значної шкоди вглиб окупованої Росією території, пише Reuters із посиланням на чотирьох американських чиновників.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Побачивши в останні місяці успіх касетних боєприпасів, США розглядають можливість поставки однієї або обох армійських тактичних ракетних систем (ATACMS), які можуть літати на відстань до 306 км, або керованої ракетної системи GMLRS, заявили троє американських чиновників.
  • У разі схвалення будь-який варіант буде доступним для швидкої доставки до Києва.
  • Оскільки наступ України на російські війська демонструє ознаки прогресу, адміністрація Байдена прагне посилити українську армію у життєво важливий момент, повідомили два джерела.
  • ATACMS призначені для «глибокої атаки сил другого ешелону противника», йдеться на веб-сайті армії США, і можуть використовуватися для атак на центри управління, обʼєкти протиповітряної оборони та матеріально-технічного постачання далеко за лінією фронту.

Контекст

Київ неодноразово просив адміністрацію Байдена надати ATACMS для допомоги в атаці та порушенні ліній постачання, авіабаз та залізничних мереж на окупованій Росією території.

Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що він та держсекретар Ентоні Блінкен обговорили надання США ракет великої дальності та сподіваються на позитивне рішення.

Наразі Україна має лише один касетний боєприпас, поставлений США — 155-мм снаряди, про які було оголошено у липні.

Створені компанією Lockheed Martin, ATACMS випускаються в кількох версіях, деякі з яких можуть мати дальність польоту, яка в чотири рази перевищує GMLRS.

Касетні боєприпаси заборонені у понад 100 країнах. Росія, Україна та США не підписали Конвенцію з касетних боєприпасів, яка забороняє виробництво, накопичення, застосування та передачу зброї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні