Категорія
Новини
Дата

Україна може зібрати 65 млн т зернових, зернобобових та олійних. Потрібно буде експортувати мінімум 4 млн т на місяць

В Україні цього року може бути зібрано 65 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, порівняно з 106 млн т минулого року. Також передбачається потенційний експорт в обсязі близько 30 млн, сказав перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький. За його словами, потрібно буде експортувати мінімум 4 млн т на місяць.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Цього року відбулася реструктуризація змін із точки зору пріоритетності культур, пояснив замміністра. Така структура посівних площ цілком гарантує внутрішню продовольчу безпеку України, запевнив Висоцький.
  • Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці. Якщо в 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 000 га, то цьогоріч – майже 200 000 га. Пшениця важлива для продовольчої безпеки, крім того вона менш вибаглива культура з точки зору інтенсивності, матеріальних ресурсів, зазначив Висоцький.
  • За його словами, наразі очікується близько 48–50 млн т зернових та зернобобових: кукурудзи – 24 млн т, пшениці – 18-20 млн т, ячменю – близько 5 млн т, а також інших культур.
  • Урожай олійних має бути на рівні як мінімум 15 млн т. За прогнозами Мінагрополітики, очікується виробництво близько 10 млн т соняшника, 2,5–2,8 млн т сої і близько 2,5 млн т озимого ріпаку.
  • Україна матиме до 20 млн т перехідних залишків із попереднього врожаю та потенційно мінімум додатково 30 млн т до експорту з нового. «Для того щоб впоратися з такими обсягами, потрібно експортувати мінімум 4 млн т на місяць», – наголосив замміністра.

Контекст

Минулого року Україна зібрала рекордний за всю історію незалежності врожай зернових, зернобобових та олійних – 106 млн т. 

Сумарна площа посівів цього сезону відстає від торішньої на 20–30%, повідомив на початку травня міністр аграрної політики Микола Сольський. Крім військового вторгнення РФ, на перебіг посівної негативно вплинула низка факторів, насамперед логістичних, зазначав він.

До війни Україна експортувала 5–7 млн т зерна на місяць, а зараз, всіма видами транспорта – 1,2 млн т, сказав голова правління УЗ Олександр Камишін в інтервʼю Forbes. Російські війська блокують українські порти. Наразі організовано два шляхи експорту зерна – через Румунію та Польщу, третій маршрут – через країни Балтії – може запрацювати найближчим часом.

Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, враховуючи міжнародний досвід. Це дозволить збільшити обсяги для зберігання на 10–15 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні