Категорія
Новини
Дата

В Україні засіяно 75% від торішніх площ. Шмигаль назвав головні виклики перед збором урожаю

Україна успішно провела найскладнішу в історії посівну кампанію, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у Telegram. За даними Мінагрополітики, засіяно 75% від торішніх площ. Очільник уряду анонсував підготовку до збору врожаю.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Тепер починаємо підготовку до збору врожаю. І розуміємо основні виклики, які стоять зараз перед аграріями», – зазначив прем'єр.
  • Мінінфраструктури пропрацьовує заходи щодо збільшення пропускної спроможності на західному кордоні України. Шмигаль нагадав, що через блокування Росією українських портів в Україні залишається 23,5 млн т зернових та олійних культур.
  • Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, враховуючи міжнародний досвід. Це дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10–15 млн т.
  • Премʼєр-міністр доручив профільним міністерствам та військово-цивільним адміністраціям забезпечити необхідну кількість дизельного пального на сезон збору врожаю.
  • Уряд вжив усіх заходів, щоб успішно провести найскладнішу в історії посівну кампанію. Тепер маємо не менш успішно провести жнива та збір урожаю, додав Шмигаль.
  • У межах програми пільгових кредитів «5-7-9» для підтримки аграріїв банки видали 38,5 млрд грн. З них 24 млрд грн – за програмою державних портфельних гарантій.

Контекст

Україна цього сезону засіє орієнтовно 14,2 млн га сільгоспземель, що становить 80% від торішнього показника в 16,9 млн га, заявляв раніше прем’єр Шмигаль. За даними розвідки Великої Британії, урожай зернових в Україні в 2022 році, ймовірно, буде на 20% нижчим, ніж торік. Причина – скорочення посівних площ через російське вторгнення.

Україна за сумарною площею посівів цього сезону відстає від торішніх на 20–30%, повідомив на початку травня міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський. Крім військового вторгнення РФ, на перебіг посівної негативно впливає низка факторів, насамперед логістичних, зазначав Сольський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні