Категорія
Новини
Дата

Україна накопичила 11 млрд кубів газу з 19 млрд необхідних, потрібен додатковий імпорт – гендиректор ОГТС

1 хв читання

В українських підземних сховищах наразі є близько 11 млрд кубометрів газу, сказав на брифінгу директор Оператора ГТС України Сергій Макогон. За його словами, до зими ці обсяги мають досягти 19 млрд кубометрів.

Ключові факти

  • Наступна зима буде буде найскладнішою за всю історію України через війну, вважає Макогон. «Але, якщо не буде пошкоджень інфраструктури, 19 млрд кубометрів газу в підземках дасть нам можливість пройти її без проблем. Це буде достатній обсяг і для населення, і для теплових станцій, і для опалення», – наголосив гендиректор ОГТС.
  • Минулого року Україна вперше створила гарантовані потужності з імпорту газу з Угорщини та Польщі. І майже вдвічі збільшила обсяги імпорту газу зі Словаччини, нагадав Макогон. Наразі Україна імпортує з різних напрямків до 54 млн кубометрів газу на добу.
  • «Нам все ще потрібно імпортувати додаткові обсяги газу, бо власний видобуток недостатній, щоб покрити наші потреби. До війни ми споживали 30 млрд кубометрів на рік. Видобували самостійно 20 млрд. Зараз зменшилося споживання. Очікуємо, що буде на рівні 21-22 млрд, видобуток теж трохи зменшився. Додаткові 3-4 млрд кубометрів нам потрібно імпортувати», – пояснив директор ОГТС.

Контекст

Щоб накопичити в сховищах 19 млрд кубометрів, необхідно імпортувати 5,8 млрд кубометрів газу за майже $8 млрд, заявляв голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко. У «Нафтогазу» цих грошей немає. Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Найбільша приватна енергокомпанія країни ДТЕК не може продати свій газ на внутрішньому ринку і вимушена його накопичувати, заявив гендиректор ДТЕК Максим Тімченко в інтервʼю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні